Duminica trecută, la Varşovia, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Cupei Europei - disciplina karate tradiţional. Competiţia reuneşte cei mai buni 8 sportivi, atât la băieţi, cât şi la fete, care în anul competiţional 2008 au obţinut rezultate notabile la nivel internaţional. Competiţia a fost organizata în Palatul Culturii şi Ştiintei, una dintre cele mai impresionante construcţii din capitala Poloniei.
Regulamentul Cupei este total diferit de al restului competiţiilor, urmărind aducerea într-un singur sistem a celor trei probe individuale - kata, kumite şi fuku-go. „Cupa Europei, un veritabil Grand Prix al KT european, cel puţin la nivel teoretic, filtrează sportivii aşa încât cel care câştigă este considerat cel mai complet karateka pe anul în curs, campionul absolut”, ne-a declarat antrenorul emerit Aurelian Nicolae, antrenor coordonator al secţiei de profil Conpet-Petrolul Ploieşti.
Şcoala de karate de la Conpet-Petrolul
În urma rezultatelor de excepţie obţinute de echipa de seniori a ţării noastre în cadrul competiţiilor internaţionale, România a primit invitaţia de a participa la Cupa Europei cu doi sportivi. Presedintele FRKT, sensei Dan Stuparu, a nominalizat o fată, în persoana sportivei Corina Tănăsescu, elevă a lui Nicolae la Conpet-Petrolul, şi Cornel Muşat, legitimat la clubul de profil din Galaţi!
Despre parcursul Corinei la acest eveniment: în primul tur al întrecerii a învins-o fără probleme pe Chiara Polello în proba de fuku-go (kitei kata). În turul următor, a întâlnit-o pe poloneza Ilona Sakowicz, într-un meci foarte greu, de uzură, pe care a învins-o la kumite, în urma punctelor de penalizare acumulate de poloneză. Corina a ajuns astfel în primele 4, fază în care s-au desfăşurat tururile kata, Corina prezentând kata Niju-shi-ho şi kata Unsu, exerciţii care i-au adus poziţia a IV-a şi dreptul de a disputa meciul pentru locurile III-IV. În ultimul meci (kumite), ploieşteanca a avut-o ca adversară pe Mariya Baryshnykova, din Ucraina, pierzând în prelungir, la o acţiune controversată (unii arbitrii au arătat punct pentru Corina, alţii pentru Mariya), în final hotărând că ucrainianca este cea care a avut iniţiativa acţiunii. În opinia Corinei, finala trebuia sa fie disputată între ea şi sportiva ucrainiancă, „dar este bine şi asa! Corina Tănăsescu a reprezentat cu cinste clubul Conpet-Petrolul şi, prin prestaţiile care le-a avut la Varsovia, a reconfirmat că la Ploieşti este o adevărată şcoală de karate tradiţional!”, apreciază Aurelian Nicolae.
Sfori
„Într-o discuţie avută cu Dan Stuparu, preşedintele FRKT, dânsul remarca faptul că această competiţie s-a desfăşurat într-un anumit context: încetarea din viaţa a marelui maestru sensei Hidetaka Nishiyama. Acest eveniment nedorit duce implicit la lupte pentru ocuparea poziţiei de preşedinte interimar (pentru 2 ani ) a ITKF. Preşedintele federaţiei poloneze - Wlodzimierz Kwiecinski - este unul din cei care vizează această funcţie şi s-a folosit din plin de această competiţie pentru o campanie electorală mascată (2 sportivi polonezi din cei 8, pe fiecare suprafaţă de arbitraj au oficiat 2 arbitri polonezi din 5, fapt care a dus la favorizarea sportivilor polonezi şi implicit la creşterea imaginii preşedintelui polonez la nivel internaţional”, remarcă Aurelian Nicolae. În consecinţă, sportivii polonezi au ocupat primele două locuri în clasament, atât la masculin, cât şi la feminin. În competiţia băieţilor, gălăţeanul Cornel Musat nu a reusit decat locul 8 - ultimul.
Vineri, 12 decembrie 2008, sportivii loturilor naţionale sunt invitaţi la Palatul Elisabeta din Bucureşti de către prinţul Radu de Hohenzolern, FRKT având patronajul Casei Regale.