Dacă ţii la sănătatea ta şi a familiei tale, atunci află că există, în casă, lucruri care menţin microbii şi care, păstrate prea mult timp, te vor îmbolnăvi. Iată ce trebuie să arunci cât mai repede!
1. Scapă de pernele vechi şi îngălbenite. Culoarea nu este singurul criteriu de calitate. Ştiai că o pernă noua îşi va dubla greutatea în primii trei ani de utilizare din cauza prafului şi acarienilor pe care îi va acumula în această perioadă?
Pentru a verifica dacă perna ta se mai află în perioada de valabilitate, pliaz-o în două. Dacă perna revine la forma iniţială, fără ajutorul tău, o mai poţi păstra şi folosi. Însă, dacă rămâne în poziţia în care ai pliat-o, e momentul să-i spui adio.
2. Verifică şi saltelele paturilor din casă. Câţi dintre noi îşi schimbă salteaua la fiecare câţiva ani? Până şi o saltea de calitate superioară, care costă o mică avere, ar trebui să fie schimbată la 10 ani. Iar dacă pe suprafaţa acesteia încep să apară denivelări, e cazul s-o arunci la gunoi şi s-o înlocuieşti cu cea nouă. Pe lângă durerile de spate provocate de denivelări, salteaua poate declanşa apariţia diverselor alergii, din cauza acarienilor, prafului şi a particulelor de ţesut uman care se acumulează în interiorul ei de-a lungul anilor.
3. Covoarele vechi sunt un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, fiind ascunzătoarea ideală pentru diverse microorganisme, particule de praf şi firele de păr de animale, responsabile pentru declanşarea mai multor tipuri de alergii. Cele mai periculoase pentru sănătate sunt considerate a fi covoarele de baie, care constituie un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului din cauza umidităţii constante a băii. Pentru a preveni riscul îmbolnăvirii, înlocuieşte covoraşele de baie mai vechi de 5 ani.
4. Prosoapele de baie trebuie aruncate după cel mult 5 ani de utilizare, mai ales dacă nu sunt spălate în mod regulat la 90 de grade. Prosoapele vechi pot transmite boli precum conjunctivita, infecţii cu Stafilococul auriu, scabie şi multe altele. Aruncă la gunoi şi prosoapele vechi de bucătărie, dacă au mai mult de doi ani.
5. Tocătoarele de bucătărie, mai ales cele din lemn, trebuie înlocuite anual. Cele din plastic pot fi păstrate cel mult 3 ani sau vor fi schimbate atunci când au urme lăsate de lama cuţitului, în care îşi fac cuib o sumedenie de microbi şi bacterii periculoase pentru sănătate.
6. Periuţa de dinţi veche este un alt obiect folosit zilnic care ne pune sănătatea în pericol. 3 luni este perioada maximă de valabilitate a unei periuţe de dinţi folosite. După expirarea acestei perioade, aceeaşi periuţă devine responsabilă pentru apariţia multor infecţii bucale, cauza fiind numărul crescut al bacteriilor din perii obiectului destinat igienizării orale. Aşa că dacă periuţele din baia ta sunt mai bătrane de 3 luni, scapă de ele şi cumpără altele noi.
7. Multe doamne consideră rimelul pentru gene expirat atunci când se usucă şi nu mai poate fi folosit. Greşit! După desigilare, rimelul mai este valabil aproximativ 4 luni. Un rimel expirat poate provoca iritaţii ale ochiului, ducând la inflamaţii, mâncărime şi chiar la conjunctivită.
8. Produsele de îngrijire a tenului, cum sunt cremele, loţiunile tonice şi demachiantele, trebuie aruncate, dacă le-ai desigilat în urmă cu mai bine de 6 luni. În caz contrar, rişti ca o parte dintre ingredientele active din compoziţia acestora să provoace alergii şi iritaţii de piele neplăcute şi greu de tratat.
9. Dacă un aspirator este funcţional, nu înseamnă ca nu este periculos pentru sănătatea ta şi a familiei tale. După aproximativ 6 ani, aspiratorul trebuie aruncat şi înlocuit, chiar dacă încă îşi face datoria, cel puţin aparent. Mai multe studii efectuate de către cercetători arată că un aspirator vechi face mai mult rău decât bine, fiind responsabil pentru răspândirea alergenilor, prafului, bacteriilor, una dintre cele mai periculoase fiind E. coli, din cauza faptului că filtrele uzate nu mai au capacitatea de a le reţine în interiorul aparatului.
10. În timp ce noi asociem maşina de spălat cu hainele curate şi dezinfectate, unele studii demonstrează că aceasta poate contine în jur de o sută de milioane de bacterii E. Coli, extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Iar programele de scurtă durată, cu spălare la temperaturi sub 40 de grade Celsius, folosite cel mai frecvent de mulţi dintre noi, nu sunt capabile să distrugă Stafilococul auriu, responsabil pentru apariţia infecţiilor urinare sau a pneumoniei. Aşadar, chiar dacă este funcţională, o maşină de spălat haine trebuie înlocuită la fiecare 10-11 ani.
Sursa: www.casadex.ro