Cafeaua poate fi considerată cea mai iubită băutura din lume. Unele studii îi preaslăvesc beneficiile, iar altele îi caută nod în papură. Pentru cei care, însă, sunt hotărâţi să se lase, s-a inventat cafeaua din fistic. Îmbucurătoarea veste a fost anunţată pe site-ul universtităţii care a realizat „minunea". Chimiştii Universităţii din York (Marea Britanie) susţin că băutura produsă dintr-un anumit tip de fistic (Pistacia terebinthus) poate fi o alternativă decofeinizată şi sănătoasă la cafeaua noastra cea de toate zilele. În plus poate fi şi mai ieftină decât cafeaua clasică.
Deşi pare greu de crezut, fructul terebintului (arborele cunoscut şi cu denumirea de arborele de terebentină) are aceeaşi aromă şi savoare precum cafeaua, însă nu conţine cofeină. Prăjite la o temperatură de 200 de grade Celsius timp de 20 de minute, boabele de fistic eliberează substanţe volatile care sunt foarte asemănătoare cu cele produse de cafea.
Terebintul ori stejarul fistic, este un arbore ori arbust de foioase din genul de pistatxer care crește în garine și macchiele, comune pe întreg teritoriul bazinului mediteranean: de la Maroc și Portugalia până la Levant, Israel, Palestina, Siria, Turcia, și la fel în Insulele Canare.
(Sursa: sfatulparintilor.ro)