Una dintre cele mai vechi plante medicinale din lume, usturoiul este utilizat pentru a preveni bolile cardiovasculare, pentru a scade tensiunea arterială şi pentru a te feri de răceli.
Usturoiul a fost folosit ca remediu naturist încă de-acum 5.000 de ani, în India. Există şi scrieri chinezeşti de-acum 3.000 de ani care îi slăvesc puterile. Cu toate acestea, după ce s-a inventat penicilina, în 1928, lumea a cam uitat de miraculosul usturoi.
Alicina, substanţa conţinută de usturoi, are proprietăţi terapeutice uimitoare, în ciuda mirosului şi gustului înţepătoare.
Usturoiul protejează inima
Cele mai recente studii situează usturoiul în lista alimentelor care reduc colesterolul şi tensiunea arterială, oferind protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a atacurilor cerebrale. Potrivit unui studio, realizat la Royal College of Physicians, după 4 săptămâni de utilizare a usturoiului în dietă, poţi reduce nivelul de colesterol cu până la 12%.
Acelaşi studiu relevă faptul că usturoiul contribuie la prevenirea formărilor cheagurilor de sânge şi reduce tensiunea arterială cu 1 până la 5 procente. Acest lucru îi determină pe coordonatorii studiilor să declare că usturoiul poate duce la scăderea incidenţei atacului cerebral cu până la 30-40%, şi a bolilor de inimă cu până la 20-25%.
Usturoiul fereşte de răceală
Efectele antibacteriene ale usturoiului au fost descoperite în secolul al XIX-lea. Studii recente certifică puterea usturoiului de a ţine departe infecţiile. Astfel s-a constatat că suplimentele zilnice pe bază de usturoi au redus cu până la 50% riscurile voluntarilor de a răci. Mai mult, usturoiul a contribuit la vindecarea rapidă în cazul unor răceli.
Specialiştii spun ca un singur căţel de usturoi pe zi este suficient pentru a-ţi "aproviziona" organismul cu vitaminele A, B, C, seleniu, iod, potasiu, fier, calciu, zinc şi magneziu.
Unii cercetători spun că usturoiul poate contribui la prevenirea cancerului la stomac, însă mai este nevoie de studii suplimentare în acest sens.
"Efecte secundare" şi contraindicaţii
Pentru unele persoane, efectele secundare ale consumului de usturoi sunt arsurile gastrice şi flatulenţa. Mirosul respiraţiei după ce ai consumat usturoi nu este nici el de neglijat.
Dacă, totuşi, vrei să te bucuri de efectele benefice ale usturoiului fără să resimţi efectele secundare, îl poţi combina cu iaurt sau brânză proaspătă. De asemenea, mestecă pătrunjel după ce ai consumat usturoi, pentru a neutraliza mirosul.
Atunci când foloseşti usturoi în mâncare, zdrobeşte-l sau taie-l şi adaugă-l cu doar 5 minute înainte de a fi mâncarea gata.
Înainte de a lua orice supliment alimentar pe bază de usturoi, cere sfatul medicului, mai ales dacă iei medicamente pentru subţierea sângelui sau aspirina. De asemenea, nu este indicat să consumi usturoi sau să iei suplimente înainte cu două săptămâni de o operaţie chirurgicală întrucât creşte riscul hemoragiilor.
(sfatulparintilor.ro)