Categorie: Timp liber
Insomnia (dificultatea de a adormi sau de a mentine somnul) este o problema frecventa. Poate cauza oboseala si somnolenta in timpul zilei, dificultati in concentrarea atentiei la scoala sau dificultate in a fi vigilent la lucru. Insomnia afecteaza persoane de toate varstele. Insomnia poate fi tranzitorie (pe termen scurt) si legata de conditii specifice, ca stresul sau calatoria, sau poate fi o problema cronica (pe termen lung) care persista multe luni.
Cauzele insomniei

a. Stresul persistent
b. Probleme relationale
c. Folosirea stimulantelor cum ar fi cafeina, cocaina si unele medicamente pentru slabit
d. Consumul de alcool
e. Munca in schimburi sau programul dezordonat
f. Stilul de viata sedentar
g. Factori ambientali cum ar fi zgomotul sau lumina
h. Depresia sau tulburarile anxioase
i. Alte probleme medicale
j. Apneea in somn (treziri frecvente in cursul noptii, sforait sever si scurte perioade de oprire a respiratiei)
k. Sindromul picioarelor nelinistite (senzatie de disconfort in legatura cu picioarele in timpul noptii, ameliorata prin mers, frecat, sau alte miscari, impiedicand adormirea)

Ghid pentru un somn de calitate

1. Mentineti un program regulat si o ora de culcare constanta
2. Folositi dormitorul in principal pentru somn
3. Faceti miscare in mod regulat, dar incercati sa terminati exercitiul fizic cu cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare
4. Evitati cafeaua pentru cel putin 4 ore inainte de culcare
5. Evitati consumul de bauturi alcoolice cu mai putin de 1 ora inainte de culcare
6. Evitati ca vizionarea programului TV sa fie ultimul lucru pe care il faceti inainte de culcare. Inchideti televizorul cu cel putin 30 de minute inainte de ora de culcare.
7. Evitati mesele copioase in preajma orei de culcare. Ultima masa a zilei va fi cu cel putin 2 ore inaintea orei de culcare.
8. Daca dormiti in timpul zilei, incercati sa faceti asta la aceeasi ora in fiecare zi si limitati somnul de zi la o ora sau mai putin

Tratamentul insomniei

Daca aveti insomnie persistenta, mergeti la medicul dumneavoastra. In functie de cauzele insomniei, doctorul va poate recomanda diferite tratamente, de la consiliere psihiatrica pana la tratament medicamentos.

Back To Top