Această plantă conţine hormoni naturali estrogeni ideali pentru femeile cu dereglări menstruale sau care se apropie de menopauză. Lactuca sativa mai conţine, în cantităţi mici, zaharuri. De asemenea această plantă are un conţinut bogat de săruri minerale indispensabile pentru organism (săruri de calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru, arsen) şi de vitamine A, B, C, D şi E.
Efectele terapeutice
Este benefică femeilor cu dereglări ale ciclului menstrual sau celor care se apropie de menopauză. De asemenea, prin conţinutul de vitamină C salata verde contribuie la stimularea sistemului imunitar, luptă contra anemiei şi totodată faÂÂvorizează refacerea plăÂgilor accidentale sau postoperatorii (vitamina C stimulează secreţia de colagen a ţesutului conjunctiv).
Conţinutul abundent de mucilagii are un rol deosebit în reglarea digestiei şi a tranzitului intestinal (efect laxativ), fapt care interesează pe cei ce suferă de constipaţie. Alte efecte benefice ale salatei sunt cel hipoglicemiant (indicată în diabetul zaharat), de drenare a ficatului (drenarea sucului biliar şi favorizarea digestiei), diuretic, cu indicaţie în litiaze şi edem etc.
Prin conţinutul său salata verde contribuie la eliminarea stresului şi detoxifierea organismului în special prin efectele sale diuretice, laxative şi cele de la nivelul ficatului. Sub formă de infuzie, salata are efect antispastic, diuretic şi calmant. Infuzia băută seara asigură un somn liniştit, înlăturând insomniile.
Dacă se fierb două salate bine spălate cu un litru de apă timp de 20 de minute, se obţine o soluţie de uz extern care poate fi folosită în comprese aplicate pe faţă pentru combaterea acneei. Compresele pot fi aplicate şi în alte zone ale corpului, cum ar fi cele afectate de psoriazis, cu efect decapant, de curăţare a pielii.
Din salata verde, prin consum alături de ulei de măsline în care au fost adăugate câteva linguriţe din zeama unei lămâi, se pot obţine măşti pentru ten, utile în combaterea cuperozei şi în eliminarea petelor maronii.
Salata verde detoxifică organismul
Având în vedere caractersticile terapuetice descrise mai sus ale acestei legume, salata verde participă eficace la detoxifierea organismului şi reglarea mecanismelor fiziologice ale acestuia. Pentru detoxifiere se recomandă să consumaţi o salată verde în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, după care prima masă o veţi avea la un interval de o oră.
Salata se prepară din frunzele legumei bine spălate sub jet de apă rece, peste care se adaugă câteva linguri de ulei de măsline, germeni de grâu (încolţiţi) şi zeama de la o jumătate de lămâie. Cura se ţine o săptămână.