Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

perseide august
Categorie: Timp liber

 

• În fiecare an, în luna august, pe cerul nopții își face apariția curentul de meteori Perseide.
• Cel mai cunoscut fenomen de acest tip, Perseidele pot fi văzute mai ales în zonele fără iluminat artificial, până pe 26 august.
• Anul acesta, perioada cea mai intensă a curentului va fi în jurul datei de 12 august, când vom putea vedea și Luna Plină, motiv pentru care intensitatea Perseidelor ni se va părea mai mică.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit, precizează specialiștii Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, anul acesta, perioada de activitate este până pe 26 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății promite că vaccinul gripal va fi disponibil în septembrie, astfel încât „populaţia să aibă timp să se vaccineze”

Maximul curentului este estimat în noaptea de 12 spre 13 august, în jurul orei 04.00. Cu o noapte înainte, vom putea observa panta ascendentă, apoi vom observa maximul și cu o noapte după, panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august.
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
Anul acesta, în noaptea de maxim al Perseidelor, Luna se va afla în faza de Lună Plină, va fi strălucitoare și se va vedea toată noaptea. Va rămâne pe cer toată noaptea și va dăuna foarte mult observațiilor. Chiar și din locurile cu cer bun, din cauza Lunii se vor vedea foarte puține Perseide.

Condiții de observare

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că, din orașele mari, nu nu pot fi observați mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Cum se observă?

Pentru vedea meteori nu avem nevoie de un instrument astronomic. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să privim cerul măcar o oră. Cu cât observăm mai mult, cu atât ne vom obișnui vederea și vom sesiza mai mulți meteori.

Ce se va vedea?

Urmărind bolta cerească, vom vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime, părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare". De fapt, am văzut o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și, la frecarea cu aerul, a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).
Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însă, în mod normal, se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului Perseidelor, se poate vedea cam un meteor pe minut.
În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare, precizează Observatorul Astronomic.

Sursa: Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu https://www.astro-urseanu.ro/perseide.html

CITEȘTE ȘI: Protest la Ploiești pentru reluarea, de urgență, a furnizării apei calde. Peste 1000 de ploieșteni așteptați în fața Palatului Administrativ

 

Back To Top