Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

burnout cum șptii dacă suferi de sindrom
Categorie: Timp liber

 

• Sindromul de burnout reprezintă totalitatea modificărilor cognitive și afective care determină apariția unei stări de epuizare exacerbate, în contextul unei suprasolicitări profesionale cronice.
• Sindromul de burnout favorizează apariția unor afecțiuni specifice ale aparatului cardiovascular (hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac), ale sistemului endocrin, dar și ale sistemului nervos, crescând riscul de apariție a depresiei.
• Știai că există burnout și în familie?

Ființă umană nu poate funcționa fără repaos. Cerințele personale și profesionale zilnice, presiunea timpului și așteptările ridicate (proprii sau din partea altora), alături de situațiile stresante, favorizează apariția sindromului de burnout.

Sindromul de burnout este rezultatul stresului cronic sau al stresului gestionat necorespunzător, fiind caracterizat prin instalarea epuizării și scăderea performanței. Printre soluțiile indicate în ameliorarea și/ sau eliminarea acestui tip de epuizare se numără: concentrarea pe activitățile prezente, analizarea angajamentelor luate, indisponibilitatea (în sensul de a nu da curs tuturor invitațiilor și proiectelor), adoptarea și menținerea unor obiceiuri sănătoase atât din perspectiva regimului alimentar, cât și a activității fizice și a orelor de odihnă.

De ce apare burnout-ul

Sindromul de burnout poate fi clasificat în funcție de etiologie după cum urmează:

- Burnout individual se referă la epuizarea fizică și psihică cauzată de nevroze și drive-ului propriu exacerbat, până la perfecționism
- Epuizarea interpersonală apare pe fondul relaționării dificile în cadrul profesional sau familial
- Epuizarea organizațională se instalează în prezenta unui deficit de coordonare al activităților în relație cu timpul și este mai frecvent întâlnit în cadru profesional.

Lipsa comunicării eficiente la locul de muncă, stabilirea unor deadline-uri nerealiste, sarcinile de lucru dificile, multitasking-ul, nerecunoașterea meritelor și efectuarea orelor suplimentare de lucru reprezintă factori favorizanți ai epuizării atât la job, cât și în familie.

CITEȘTE ȘI: CEA MAI BUNĂ METODĂ PENTRU A ADĂUGA CULOARE DRESSINGULUI TĂU

Care sunt simptomele sindromului de burnout

Recunoașterea simptomelor sindromului de burnout este un element cheie în adoptarea unor măsuri care să contracareze cauzele, și implicit, afectele epuizării. Cele mai frecvente semnale de alarmă sunt: oboseala cronică fizică și psihică, lipsa de empatie, scăderea performanțelor profesionale, diminuarea capacității de concentrare și/ sau a capacității de memorare și a randamentului, neglijarea nevoilor personale. De asemenea, devalorizarea personală sau depresia reprezintă simptome frecvent asociate sindromului de burnout, și, în anumite situații pot avea consecințe nefaste prin apariția alienării de colegi și de familie, inclusiv a gândurilor suicidale.

Manifestările sindromului de burnout nu sunt identice, fiecare individ experimentează diferit epuizarea fizică, psihică, emoțională, la fel și schimbările comportamentale survenite.

Semne ale epuizării emoționale: sentimentul de gol interior, depresia, frustrarea, scăderea toleranței, schimbări de dispoziție, lipsa perspectivelor.
Semne ale epuizării mentale: pesimismul, acutizarea conflictelor cu alte persoane, neîncrederea, suspiciunea, comportament iresponsabil și nesigur, lipsa încrederii în sine.
Semne ale epuizării fizice: oboseala cronică, lipsa apetitului, migrene frecvente, imunitatea scăzută, insomnia.
Schimbări de comportament: amânarea începerii unei sarcini, întârzieri frecvente la locul de muncă, impulsivitatea, izolarea față de ceilalți, consumul exagerat de alcool, tutun, substanțe interzise, lipsa entuziasmului, probleme de concentrare, neplăcerea de a mai lucre, incapacitatea de a organiza eficient timpul, lipsa motivării la locul de muncă.


Diagnosticul sindromului de burnout nu beneficiază în prezent de metode specializate de investigație, însă există o serie de chestionare pentru autoevaluare care pot face distincția între epuizarea psihică și fizică și existența altor afecțiuni mentale, așa cum sunt depresia, anxietatea sau sindromul de fatigabilitate cronică.

Cum vă dați seama daca suferiți de sindromul burnout

Încercați să răspundeți la următoarele întrebări:

- Aveți tendință de a amână începerea task-urilor de serviciu?
- Ați devenit mai iritabil și nerăbdător în relația cu ceilalți?
- Simțiți că vă lipsește în mod constant energia necesara pentru a vă îndeplini sarcinile profesionale?
- Aveți dificultăți de concentrare?
- Vă lipsește satisfacția realizărilor profesionale?
- Vă simțiți dezamăgit cu privire la job-ul dumneavoastră sau la viața privată?
- Apelați la mâncare, alcool și/ sau alte substanțe pentru a vă simți mai bine sau pentru a scăpa de sentimentul că "nu vă este bine"?
- Au apărut modificări referitor la obiceiurile de somn?
- Vă confruntați cu dureri inexplicabile de cap, stomac? Tulburări digestive ori alt disconfort fizic?

Tratamentul 

Prevenția și tratamentul sindromului de burnout se fac utilizând programe speciale de asistare a angajaților, traininguri de gestionare a stresului și intervenții punctuale ce se adresează situațiilor specifice fiecărui caz în parte.
Consilierea psihologică și schimbarea stilului de viață prin setarea limitelor și a obiectivelor realiste, evitarea suprasolicitării acasă și a stresului profesional, prioritizarea activităților importante, alocarea de timp suficient pentru odihnă și practicarea activităților relaxante în mod regulat, adoptarea unui regim alimentar sănătos pot fi soluții utile pentru a ieși din burnout.

Mai multe pe medicover.ro

CITEȘTE ȘI: INSTITUTUL PANTONE A STABILIT CULOAREA ANULUI 2023

Back To Top