Nu atrage atenţia asupra ta - Îmbracă-te cât mai simplu şi decent, adecvat vremii de afară, dar şi conform cerinţelor vestimentare, dacă te afli într-o tară străină.
Păstrează-ţi documentele în siguranţă - Încearcă să păstrezi actele de identitate într-un loc sigur. O borsetă trebuie să fie prinsă foarte bine astfel încăt să nu poate fi smulsă sau ruptă.
Cazează-te la un hotel cunoscut - Dacă tot pleci în vacanţă, fă-ţi rezervare la un hotel. Este bine să eviţi motelurile sau ofertele aparent avantajoase. La hotel vei avea siguranta că nu ţi se va întâmpla nimic rău, că nu va intra nimeni în camera ta.
Încearcă să ajungi la destinaţie în timpul zilei - Chiar dacă vei ajunge într-un oraş mare sau o staţiune, pentru tine este o zonă absolut necunoscută, unde statiile de autobuz, de taxi sau străzile unui oraş sunt destul de nesigure.
Ţine legătura cu cei rămaşi acasă - Încearcă să vorbeşti des cu cei de acasă. Membri ai familiei sau prieteni, ar trebui să ştie în permanenţă ceea ce ai de gând să faci în perioada imediat următoare (a doua zi, a treia zi). Trimite mesaje sau e-mailuri în care să povesteşti despre oamenii pe care i-ai întâlnit, locurile prin care ai trecut şi despre cele în care urmează să ajungi.
Învaţă când să îţi faci prieteni - Chiar dacă ţi-ai propus să faci această călătorie de unul singur, nu înseamnă că nu te poţi împrieteni cu oamenii pe care îi cunoşti pe drum. Nu te încrede în oricine şi nu da nimănui datele tale (unde stai, unde urmează să mergi, etc.).
Combate hărţuirea (în cazul doamnelor) - Ignorarea persoanelor care încearcă să se apropie de tine sau refuzul pe care îl aplici acestora nu sunt întotdeauna cele mai bune metode. Citeştie o carte (daca eşti în gară sau în aeroport) sau poţi să prefaci că vorbeşti la telefon în timp ce cauţi pe cineva cu privirea. Şi poţi ridica tonul, dacă persoana respectivă nu cedează, astfel încât să atragi atenţia celorlalte persoane şi eventual a poliţiştilor sau a paznicilor.