Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Timp liber

mascaSpecialiştii Muzeului Naţional Brukenthal care au scos la iveală, în această săptămână, pe tronsonul patru al autostrăzii Sibiu-Orăştie, cea mai veche aşezare neolitică din România, au adus în prim-plan o adevărată comoară care i-a uluit pe arheologi. Aceştia au găsit un vas de lut care conţine cea mai veche vopsea din lume, după cum certifică specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal.

În localitatea Cristian, „se odihneşte” un sanctuar vechi de 8000 de ani, neatins, la o adâncime de numai patru metri de la suprafaţa solului. „Am descoperit în sit un lucru pe care toată lumea îl considera ipotetic, cel puţin pe teritoriul României, şi, anume, prima faza, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început sa colonizeze această zonă peste o populaţie de vânători şi pescari... Au un anumit rit şi ritual din Orient, îşi îngroapă intenţionat morţii, constituie primele necropole, cimitire”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Sabin Luca.

Descoperirile uluitoare de la Cristian aduc, între altele, piese de o valoare greu de definit chiar şi pentru cercetători. De exemplu, o mască din lut considerată acum, „cea mai veche din Europa”, cum a precizat directorul Muzeului Brukenthal. „Acea piesă, cel puţin, dacă ar fi pusă într-o expoziţie de artă, în mod cert, aţi fi entuziasmaţi de talentul sculptorului...acest sculptor este primul modelator în lut din istoria acestei zone. Prin tipologia acestei măşti pot să spun, ca specialist, că vine din Anatolia pentru ca acolo sunt figurine cu aşa numiţi ochi «boabe de cafea». Şi, în urmă cu 8000 de ani, nu erau şcoli de artă”, a mai explicat Luca.

Piesa de referinţă a descoperirilor de la Cristian este un vas de lut, unic. „Analizele făcute la Institutul de la Măgurele au dus la o constatare înduioşătoare: este cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii...Noi speram să fi fost un lichid Bahic dar, se pare ca analiza fizică şi chimică arată că este vopsea. Este o descoperire năucitoare”, susţine plin de entuziasm şi emoţie Sabin Luca.


  • Prima atestare documentară oficială a localităţii Cristian indică anul 1223, sub denumirea latină Insula Christana. Se presupune că localitatea a fost colonizată la cererea regelui Ungariei Géza II, în cursul primului val de colonizări, între 1141-1161.
  • La 16 septembrie 1599, biserica fortificată din localitate a fost cucerită de Mihai Viteazul. Tot atunci, preotul Heintzius a fost torturat şi spânzurat în sacristie.
  • În 1658, a avut loc prima invadare a localităţii de către tătarii care au asediat în Sibiul. Satul a fost din nou incendiat.
  • În 1690, se ţine, în biserica fortificată, o adunare a Dietei Transilvaniei, ocazie cu care nobilul Emerich Tököly a fost ales principe al Transilvaniei.
Back To Top