
Dacă fumezi, renunţă! Încearcă şă îţi păstrezi greutatea constantă şi la un nivel normal. Dacă ai multe kilograme în plus, ţine un regim lejer, care să permită să slăbeşti maximum 1 kilogram pe săptămână. Bea multă apă - hidratarea optimă a organismului ajută la prevenirea apariţiei varicelor. Dacă nu poţi bea multă apă, înlocuieşte-o cu sucuri din fructe, ceaiuri şi supe.
În cazul femeilor, pilulele contraceptive cresc riscul de dezvoltare a varicelor. Dacă ai şi alţi factori de risc - o predispoziţie genetică la varice, o persoană din familie are şi ea sau fumezi - trebuie obligatoriu să renunţi la pastilele contraceptive şi să foloseşti o altă metodă (non hormonală) de control a sarcinii.
Uneori semnele apariţiei varicelor pot fi înşelătoare.
Trebuie să mergi la medic în următoarele cazuri:
- dacă simţi durere şi transpiraţie rece sau disconfort la un picior sau la ambele,
- daca simţi o încălzire bruscă într-o anumită zonă,
- dacă respiri greu dintr-odată sau dacă inima îţi bate foarte puternic, toate acestea asociate cu dureri ale picioarelor.
Dacă te vei prezenta imediat la medic, acesta va putea pune un diagnostic şi prescrie un tratament, pentru ca boala să nu se agraveze.
Dacă te-ai rănit sau ai de făcut o operaţie la un picior, vorbeşte cu medicul despre cum poţi preveni apariţia cheagurilor de sânge. Dacă simţi disconfort total după un zbor lung sau după zile intregi petrecute la birou. Orice schimbare la nivelul picioarelor ar trebui raportată medicului, pentru a putea lua măsuri din timp. Nu amâna vizita la cel mai apropiat specialist, chiar dacă problema ţi se pare minoră.