Iarna alergiile sunt adesea confundate cu virozele, deoarece o parte dintre simptome coincid în cazul celor două afecţiuni. Iată care sunt cele mai comune alergii de iarnă şi cum pot fi prevenite.
Ce provoacă alergiile
Pe timpul iernii, petrecem mai mult timp în interior, deci suntem expuşi mai mult unor alergeni ca praful şi mucegaiul. Ventilaţia aerului suferă atunci când geamul este deschis doar câteva minute pe zi, din cauza temperaturilor foarte scăzute, iar concentraţia de alergeni creşte în interior.
Bradul de Craciun şi decoraţiunile care includ alte plante pot fi o sursă de spori de mucegai, care declanşează alergiile într-un mod neplăcut.
Chiar şi animalele de companie, a căror mătreaţă nu este o problemă de-a lungul anului, pot declanşa alergii sezoniere pe fondul mucoasei afectate de umiditatea scăzută din aer.
Cum previi alergiile
Cea mai simplă cale de a preveni alergiile este îngrijirea locuinţei pentru a limita cât mai mult contactul cu alergenii. În cazul bradului de Crăciun, unul ecologic, din plastic sau hârtie, reduce riscul introducerii în casă a unor alergeni nedoriţi.
Curăţenia regulată previne acumularea prafului, însă este important să elimini praful şi zonele uitate adesea. Acumularea de praf pe dulapurile înalte, pe tocul uşilor sau pe galeriile pentru perdea şi draperie asigură o dispersie periculoasă la orice mişcare a aerului.
Dacă aerul este uscat în locuinţă, mai ales în dormitor, folosiţi un umidificator de aer, util mai ales pe timpul noptii, când mucoasa se usucă mai repede din cauza căldurii produse de calorifere sau alte soluţii de încălzire în sezonul rece.
Umiditatea prea ridicată poate fi o problemă în baie şi în bucătărie. Folosirea hotei în bucătărie si a unui ventilator de baie pot preveni apariţia mucegaiului, uneori prezent în locuri greu de depistat.
Spălarea aşternuturilor la temperaturi ridicate, de 70-80 C elimină cel mai bine acarienii care pot provoca alergii. Folosiţi perne şi pilote hipo-alergice, dar pe timpul iernii schimbaţi mai des aşternuturile patului.
Tratamentul medicamentos pentru alergiile din sezonul rece
Soluţia pentru alergiile de iarnă pare a fi un drum până la farmacie. Multe antialergice au însă efecte secundare. Unele medicamente pe care le achiziţionaţi fără reţetă conţin pseudoefedrină, care accelerează pulsul, sau difenhidramină, care poate cauza probleme urinare. Mai eficiente sunt în multe cazuri spray-urile nazale pe bază de steroizi, dar folosire medicamentelor la recomandarea medicului după un consult poate oferi adesea rezultatele cele mai bune.