Nu doar sursele directe de căldura sunt utile iarna. Sistemele de protectie şi izolare îţi permit un confort termic uniform, reduc cu până la 80% costurile încălzirii. Cu ajutorul lor, economisiţi energie şi protejaţi planeta.
Termoizolarea exterioară este primul pas pentru a avea confort termic facturi decente în timpul iernii. Cu cât plăcile exterioare sunt mai groase, cu atât casa va fi mai protejată - ele pot avea până la 15 centimetri.
La exterior se foloseşte polistiren. La interior poate fi utilizată vată minerală. Materialul are şi rol de protecţie fonică.
Geamurile sunt alt element important. Dacă vreţi geamuri termopan, alegeţi low-e: "low emisivity" - emisie scăzută de căldură prin radiaţie (pe una dintre feţele foii de sticlă este depus un strat de argint, care devine parte componentă a geamului; particulele sunt atât de fine încât opresc radiaţia în spectrul infraroşu – căldura). Foaia de geam cu low-e se montează spre interiorul casei, cu stratul reflectorizant spre interiorul geamului pentru a avea un interior cât mai călduros.
Dacă aveţi posibilitatea să vă reamenajaţi locuinţa, optaţi pentru încălzirea prin pardoseală. Acest tip de încălzire asigură confort termic pe nivelul solului şi distribuie eficient temperatura pe verticală.
In interiorul casei, dacă încălzirea centrală nu face faţă, folosiţi un calorifer electric sau un aparat de aer condiţionat mobil. Un calorifer care să aibă funcţia Heat System permite încălzirea rapidă a aparatului şi implicit a camerei în care este amplasat. Aerul condiţionat mobil are avantajul că şi dezumidifică încăperile şi astfel nu mai apare mucegaiul.
O centrală cu gaze poate fi optimizată cu un minicomputer care ia temperatura din casă - aparatul face ca încăperile să fie încălzite şi controlează centrala astfel încât să nu funcţioneze permanent.