Ştiaţi că în timpul procesului de fermentaţie, în murături se acumulează acid lactic şi se păstrează vitaminele şi mineralele din legume? Se recomandă consumul murăturilor obţinute prin fermentaţie naturală în saramură, în recipiente de lemn sau sticlă.
Varza murată şi-a dovedit beneficiile şi în ameliorarea simptomelor legate de menopauză: bufeuri, nervozitate, osteoporoză.
Varza murată conţine vitamine, minerale şi fermenţi cu rol benefic pentru sănătate. Dintre vitamine, varza murată conţine vitamina C şi întreg complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9, B12, acid folic). Dintre minerale, varza murată conţine calciu, magneziu, potasiu şi zinc, importante pentru a reda vitalitatea organismului.
În procesul de fermentaţie, se dezvoltă enzime şi bacterii "prietenoase" pentru intestin (lactobacili), care îmbunătăţesc digestia şi scot din tractul digestiv reziduurile şi substanţele cancerigene. Varza murata se recomanda pentru tratarea următoarelor afecţiuni: ulcer gastric, gastrite, cancer de colon, probleme de tranzit gastro-intestinal (constipaţie, diaree, pentru îmbunătăţirea digestiei); în caz de pirozis (arsuri la stomac) mâncaţi puţină varză murată înainte de fiecare masă.
În cazul astmului bronşic se recomandă consumul de salate de varză murată cu ceapă/usturoi.
Pentru tratarea paradontozei se recomandă a se consuma varză murată de 5-6 ori pe zi şi spălături cu zeamă de varză (moare) călduţă.
Acneea poate fi combătută cu aplicaţii de foi de varză murată pe zonele acneice, zilnic, timp de o lună (se ţin 30 minute pe zonele afectate).
Febra: "şosete" de varză - se toacă mărunt varza murată, se aplică la nivelul tălpilor, se acoperă cu folie de plastic şi apoi cu şosete; şe ţin 30 minute, după care se poate relua procedeul cu varză murată proaspătă.
În cazul combaterii hemoroizilor se recomadă consumul zilnic a câte 100 ml moare (zeamă de varză) călduţă, înainte de mesele principale şi se consumă salată de varză murată sau crudă.
Castraveţii muraţi conţin foarte multe minerale (potasiu, fier, magneziu), enzime şi bacterii benefice (probiotice), care stimulează digestia proteinelor şi grăsimilor, de aceea se recomandă asocierea lor cu mâncărurile grase.