Alergia este o reacţie imună exagerată a organismului la anumiţi agenţi străini. Tratamentele naturiste pentru alergii nu dau rezistenţă sau reacţii adverse şi sunt foarte folositoare.
Alergia se manifesta de obicei prin: mâncărimi (buze, ochi, planşeul bucal), dificultăţi în respiraţie, urticarie, rinoree, obstrucţie nazală, strănut, tuse, lăcrimare, înroşirea ochilor.
Simptomele digestive sunt: vărsături, dureri abdominale, diaree.
Sirop antialergic - se fierb la foc mic, 10 nuci sparte şi foile de la 5 cepe roşii, până când lichidul scade la jumătate. După răcire se strecoară, se toarna într-o sticlă de un litru şi se completează cu miere polifloră. Se ia o linguriţă pe zi, după masă.
Macerat de păpădie şi brusture se obţine din rădăcină de păpădie şi de brusture mărunţite, care se lasă la macerat în apă, timp de 8-10 ore, apoi se fierb 10 minute, se strecoară şi se bea de mai multe ori pe zi.
Chimenul este foarte util în cazul intoleranţelor alimentare, alergiile la proteinele din lapte, ou. Se presară chimen pe alimentele respective până scade sensibilitatea la aceste proteine.
Într-un borcan de sticlă se pun 100g polen şi o sticluţă de tinctură de echinaceea. Se amesteca foarte bine, până se obţine o pastă şi se adaugă miere. Se consumă câte o linguriţă de 3 ori/zi, la o oră după masă.
Consumul de miere poate ameliora alergia la polen. Se recomandă mierea/căpăceala produsă în regiunea de reşedinţă, care se consumă zilnic, cu 1-2 luni înainte de perioada polenului (1-2 lingurite/zi).
Anumite substanţe din natură au proprietăţi de reducere a inflamaţiei în organism.
Ceaiul de urzică/tinctura de urzică/pulberea de urzică - atât rădăcinile, cât şi partea aeriană a urzicii uscate, se macină cât mai fin şi pulberea astfel obţinută se depozitează în borcane de sticlă, se păstrează în locuri întunecoase, timp de maxim o lună. Se administrează 3-6 linguriţe/zi, înainte de masă.
Quercitina este un antioxidant puternic, conţinut de fructele închise la culoare, struguri negri, mure, dude şi de ceaiul verde, ce blochează producţia de histamină.
Ulei de peşte şi uleiul de in sunt bogate în acizii graşi omega 3, care ajută la scăderea inflamaţiei.
Se recomandă consumul de suc de ţelină sau infuzie din 2 linguri de ţelină rasă la 250 ml apă, înainte de masă, de 3 ori pe zi.
Gheara-diavolului - se recomandă administrarea de capsule din această plantă, timp de 1-2 luni.
Din trei-fraţi-pătaţi şi talpa-gâştii amestec de cantităţi egale din ambele plante (măcinate), folosiţi 2 linguriţe se lasă în apă la macerat 8-10 ore. Separat se realizează şi o infuzie din acest amestec. La sfârşit se amestecă infuzia (răcită) şi maceratul şi se consuma 3 căni/zi. Se îndulceşte cu miere.
Se poate prepara un ceai antialergic dintr-un amestec alcătuit din: 40 g flori de muşeţel, 40 g trei-fraţi-pătaţi, 10 g frunze de salvie, 10 g flori de levănţică. Se prepara o infuzie combinată (macerat+infuzie) dintr-o lingură amestec de plante, la care se adaugă 10 picături tinctură de propolis.
O altă reţetă ce ceai: 50 g trei-fraţi-pătaţi, 2 linguri de flori de coada-şoricelului, 1 lingură flori de levănţică, 4 linguri de talpa-gâştei, 4 linguri de frunze de urzică, 3 linguri de rădăcină de brusture
Consuma timp de o lună, 2-3 căni de ceai/zi, cu infuzie preparată dintr-o linguriţă de amestec la 300 ml apă.
Extractul din muguri de călin este un gemoderivat cu proprietăţi antialergice, mai ales la nivel respirator.
Extract din muguri de coacaz negru - stimulează producerea hormonilor antiinflamatori, având un efect asemănător cortizolului. Este indicat în astm şi bronşite alergice.
Mărarul are puternice efecte antiinflamatorii şi antihistaminice, la fel şi ceapa verde. Se recomandă consumul acestora în stare cruda. Se poate face o cură cu mărar: 2-3 legături de mărar pe zi, timp de o lună, pentru a diminua sensibilitatea alergică a organismului.
Consumaţi câte o linguriţă de pulbere de lemn-dulce, de trei-patru ori pe zi, în cure de 21 de zile urmate de alte 21 zile de pauză.