Lăcrămioara (lat.Convallaria majalis) este o plantă des întâlnită prin grădini, păduri de foioase, tufişuri, lunci, în regiunile de câmpie şi dealuri; preferă solurile bogate în calciu, fertile, cu umiditate ridicată. Înfloreşte începând din luna aprilie şi până în iunie.
Perioada de recoltare: frunzele lunile aprile – iunie, iar părţile aeriene şi florile, luna mai.
Se recomandă: afecţiuni cardiace, afecţiunile urechii, ameţeli, aritmie, artroză, ateroscleroză, bradicardie, conjunctivite, dilataţia inimii, dispnee cardiacă, dureri de cap, dureri uterine, edemele gleznelor, epilepsie, extrasistole, hidropizie, hipodinamie circulatorie, hipotonie arterială, infarct miocardic, leucoree, leziuni cardiace, migrene de natură nervoasă, palpitaţii, paraplegii, prurit valvular şi vaginal, scurgeri ale ochilor şi urechilor, tahicardie, tulburări funcţionale ale inimii, tulburări nervoase, vertij.
ÎNAINTE DE A FOLOSI PREPARATE DE CONVALARIA ESTE OBLIGATORIU SĂ CONSULTAŢI MEDICUL DE FAMILIE.
Preparatele de Convalaria au o acţiune cardiotonică asemănătoare strofantinei-k, şi sunt utilizate din cele mai vechi timpuri. Principalele indicaţii ale preparatelor de Convalaria sunt insuficienţa cardiacă uşoară sau medie, precum şi în tratamentele prelungite ale formelor cronice când este necesară o terapie lipsită de efecte secundare, în tulburările de conductibilitate a stimulilor şi alte tulburări nervoase ale activităţii cardiace, în leziunile cardiace, în leziunile cardiace la sportivi, în insuficienţă aortică şi mitrala, în infarctul cardiac şi în scleroza coronarelor. Se recomandă de asemenea la bătrâni cu forme bradicardice de insuficienţă cardiacă. Sunt contraindicate în infarct miocardic recent, la bolnavii decompensaţi, cu staza pulmonară, la bolnavii cu gastroenterite catarale, cu afecţiuni acute ale ficatului, rinichiului şi splinei, în degenerescenţa grasă a miocardului.
Preparate şi mod de preparare:
Tinctura se administrează 2 ml o dată şi maximum 6 ml pe zi.
Se mai poate folosi ca infuzie făcuta dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se vor consuma maximum 2 căni pe zi, preferabil împărţite în cursul întregii zile.
Ca tonic cardiac, recomandat în cazul de intoleranţă a digitalei sau în tratamentul digitalic sub forma de infuzie 6- 10g la 180 mg se ia o lingură de 3-4 ori pe zi) - numai cu avizul medicului.
Fructele roşii sunt toxice şi uneori sunt tentante pentru copii. Simptomele intoxicatiei cu aceste fructe sunt: greaţă, vomă, tahicardie, aritmie cardiacă, diaree, diureza excesivă. Ca tratament în aceste intoxicaţii cel mai activ este cărbunele medicinal sub formă de praf care se va lua în funcţie de cantitatea de fructe care s-au consumat şi de vârstă.
ÎNAINTE DE A FOLOSI PREPARATE DE CONVALARIA ESTE OBLIGATORIU SĂ CONSULTAŢI MEDICUL DE FAMILIE.
În tradiţia populară tulpinile florifere se folosesc la ceaiuri, contra durerilor de piept.
Se puneau flori în scăldătorile copiilor slabi, anemici, pentru întărirea organismului. Ceaiul din flori se folosea la poala albă (leucoree).
Se mai prepara din flori o apă de obraz, în idea că cine se spăla cu ea va fi alb ca laptele.
Roua strânsa din flori se întrebuinţa, ca picături în ochi, contra conjunctivitei. Florile plămadite în oţet se miroseau contra durerilor de cap, iar ceaiul, preparat din planta verde sau uscată, se lua în cazul bolilor de inimă.
Părtile aeriene se foloseau în cazul bolilor de nervi şi ficat. Se mai foloseau pe alocuri şi la hidropizie, apoplexie şi epilepsie.