Mici, negre, inestetice, îţi invadează faţa exact atunci când ţi-e lumea mai dragă.
Sunt puţine persoane care se pot lăuda că nu au puncte negre. Dacă nu te numeri printre ele, cu siguranţă îţi vor fi de folos unele dintre tratamentele naturale pe care ţi le recomandăm în cele ce urmează.
Punctele negre apar de obicei în zona T a tenului: pe frunte, nas şi bărbie. Sunt şi situaţii în care se ivesc şi pe pomeţi.
Punctele negre nu sunt altceva decât foliculi care au o deschidere mai mare (pori deschişi) decât în mod obişnuit. Foliculii sunt, de fapt, dopuri formate din celule moarte şi sebum, care blochează oxidarea melaninei (substanţa care determină culoarea pielii) şi devin negre.
Cauzele apariţiei punctelor negre sunt, aşadar, stagnarea sebumului pe piele, precum şi acumularea de bacterii, impurităţi şi celule moarte la nivelul tenului. Dacă îţi place să ai grijă singură de tine, iată câteva tratamente naturale care te ajută să scapi de punctele negre.
Masca pentru combaterea punctelor negre
O mască ce va exfolia delicat pielea, va îndepărta orice urmă de sebum şi piele moartă care acoperă porii şi va contribui la regenerarea celulelor? Pentru a o prepara ai nevoie de două linguriţe de miere, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi o jumătate de linguriţă de vitamina e uleioasă. Amesteci toate ingresientele şi masca astfel obţinută se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de 10 minte.
Baia de aburi - o dată pe săptămână
Baia de aburi deschide porii şi îi curăţă în profunzime de toate impuritatile, celulele moarte şi sebum. După o baie de aburi de 15 minute, punctele negre vor fi mai uşor de extras, porii se vor închide, iar pielea va fi mai suplă şi mai catifelată.
Benzile pentru îndepărtarea punctelor negre
Benzile pentru indepartarea punctelor negre sunt o solutie excelenta. Dacă nu ai aşa ceva, apelează cu încredere la reţeta bunicii. Pentru a o prepara ai nevoie de: o lingură de făină, o linguriţă de apă călduţă şi o jumătate de linguriţă de miere. Amestecă-le şi mai adaugă apă dacă este nevoie - trebuie să fie un amestec lipicios. Ia un post-it pătrat şi taie-l în trei fâsii pe care aplici "lipiciul" (pe o parte a fâşiei), apoi lipeşte banda pe zona cu probleme. După 10 minute, "lipiciul" ar trebui să fie uscat şi este momentul să îndepărtezi banda şi... adio puncte negre.
Fulgi de ovăz
O altă reţetă foarte simplă - fulgi de ovăz mărunţiţi, puţin iaurt, câteva picături de ulei de măsline şi o linguriţă de suc de lămâie. După 10 minute, îndepărtează masca şi bucură-te de un ten fără puncte negre.
Tratamentul cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient-minune - ieftin şi foarte eficient atât pentru tratarea acneei, cât şi pentru îndepărtarea punctelor negre. Ai nevoie doar de o lingură de bicarbonat şi câteva picături de apă - cât să obţii o pastă groasă care se aplică în zonele cu puncte negre. După 10 minute clăteşte faţa.