Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

cancer persoane tinere
Categorie: Actual
  • Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, tendinţele la nivel mondial fiind îngrijorătoare.
  • Cazurile cu debut precoce se referă la cele ale pacienților sub 50 de ani, iar la nivel global numărul acestora a crescut cu 79%.

În timp ce la adulţii cu vârsta peste 50 de ani s-a înregistrat o scădere a incidenţei globale a cazurilor de cancer, din 1995 până în 2020, o creștere motabilă a fost constată la persoanele mai tinere de 50 de ani.

Expertul CNN în domeniul sănătăţii, dr. Leana Wen, medic de urgenţă şi profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington, a explicat, într-un intrerviu recent, citat de News.ro, că tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology.

Acestea sunt statistici similare pentru populaţiile mai în vârstă. În Statele Unite, cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de sân sunt cele patru cauze principale ale deceselor cauzate de cancer.

Un raport al Societăţii Americane de Cancer a evidenţiat în special cancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii mai tineri de 50 de ani şi a doua la femeile sub 50 de ani.

În ceea ce privește noua tendință globală, care arată o creștere cu 79% a cazurilor de cancer cu debut precoce, dr. Wen a arătat că până acum au fost formulate mai multe ipoteze. Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului. Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi de vină factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente.

Citiți și: PREŞEDINTELE CNAS: DE LA 1 IULIE VOR FI INCLUSE SERVICII GRATUITE PENTRU PACIENŢII NEASIGURAŢI ÎN PLANUL NAŢIONAL DE CANCER

În Statele Unite, US Preventive Services Task Force recomandă ca oamenii să înceapă screening-ul pentru cancerul de colon la vârsta de 45 de ani. De asemenea, grupul operativ a emis un proiect de recomandare ca femeile să înceapă să facă mamografii la vârsta de 40 de ani, chiar mai devreme dacă provin din familii în care există antecedente, adică rude diagnosticate cu cancer de sân.

De altfel, spun specialiștii, este esenţial ca oamenii să îşi cunoască istoricul familial, deoarece medicul lor le-ar putea recomanda paşi suplimentari de urmat, cum ar fi testarea genetică. De asemenea, ar putea fi nevoie să înceapă mamografiile sau alte teste de screening la o vârstă mai timpurie. În mod similar, o persoană care are o rudă de gradul întâi cu antecedente de cancer de colon ar trebui, de asemenea, să vorbească cu medicul său despre începerea testelor de screening pentru cancerul de colon mai devreme decât vârsta general recomandată.

Una din 3 persoane care sunt eligibile pentru depistarea cancerului de colon nu a beneficiat niciodată de examene de screening, potrivit American Cancer Society, iar până la 59% dintre femei renunţă la mamografia anuală, potrivit unor sondaje. Dar multe cancere sunt asimptomatice în stadii incipiente, de aceea este nevoie de screening: pentru a detecta aceste cancere înainte ca ele să se răspândească.

Fumatul şi consumul mare de alcool sunt factori de risc majori, spune dr. Wen. Renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool sunt paşi importanţi. Doar unul sau două minute de exerciţii fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca şi reducerea alimentelor ultraprocesate. De asemenea, este important de reţinut că aceste modificări ale stilului de viaţă nu numai că reduc riscul de cancer, ci sunt aceleaşi care reduc probabilitatea de boli de inimă şi de deces prematur.

Citiți mai multe pe news.ro.

 

Back To Top