Ploiesti, orasul fara serviciu de marcaje rutiere
Categorie: Actual
 • Curtea de Apel Ploiești a respins, în data de 12 iulie 2021, plângerea formulată de Primăria Ploiești în cadrul unui litigiu privind achizițiile publice

 • Municipalitatea ploieșteană a contestat, în instanță, o decizie emisă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor 

 • Primăria a eliminat un concurent în cadrul procedurii de achiziție referitoare la realizarea marcajelor rutiere pe raza municipiului, iar societatea prejudiciată a făcut plângere la CNSC, autoritate care i-a dat dreptate

 • Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor este forul suprem care soluționează petițiile legate de achiziții publice din România

 • Primăria a contestat în instanță decizia CNSC și pierdut procesul. Procedura de atribuire simplificată a contractului de Execuție și întreținere marcaje rutier din Ploiești se reia de la etapa verificării admisibilității ofertelor

 • Nu este o practică uzuală ca autoritățile contractante să conteste deciziile CNSC

Scurt istoric

La începutul acestui an, primăria Ploiești a reziliat contractul de prestări servicii legat de execuția marcajelor rutiere derulat în parteneriat cu SGU Ploiești. Societatea aflată în subordinea CL Ploiești a rămas cu o mașină de marcat străzi uitată în inventar, iar ploieștenii fără marcaje, până la organizarea unor licitații sau proceduri de atribuire a contractului. Conducerea Primăriei Ploiești nu s-a gândit, la acel moment, să lase serviciul să funcționeze până la definitivarea unei noi proceduri de achiziție, astfel ca, în ultimele 7 luni, Ploieștiul să aibă marcajele rutiere minimale asigurate, pentru siguranța pietonilor și a traficului, în general.

În aprilie, municipalitatea a lansat trei proceduri de atribuire simplificată. Una dintre acestea avea obiectul „Lucrări de execuție și întreținere marcaje rutiere în Municipiul Ploiești”. Toate cele trei proceduri au fost contestate de către una dintre firmele participante la competiție la CNSC. La toate trei, CNSC a dat dreptate firmei participante la procedură. Primăria a contestat în instanță toate cele trei decizii ale CNSC. În data de 12 iulie 2021, municipalitatea a pierdut primul proces. Mâine, 21 iulie 2021, urmează termene pentru celelalte două acțiuni aflate pe rolul Secției Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Curții de Apel Ploiești.

Istoricul concursului de achiziții. Excluderea contestată de asocierea Vesta/Industrie Mică. Primăria pierde la CNSC

Oferta asocierii Vesta Investment & Industrie Mică Prahova a fost exclusă ca fiind inadmisibilă, motiv pentru care Vesta Investment a depus la CNSC contestația nr. 753/4 mai 2021. Prin decizia Nr. 1070/C2/1091, CNSC admite contestația Vesta Investment în contradictoriu cu Primăria Ploiești, anulează raportul procedurii de achiziție nr. AP639/27 aprilie 2021, în partea care privește evaluarea ofertei depusă de asocierea Vesta și cea depusă de compania MIRA International, precum și actele subsecvente acestora. CNSC obligă Municipiul Ploiești să reevalueze ofertele menționate în termen de 15 zile, cu caracter obligatoriu.

Ce decizii obligatorii a impus CNSC Primăriei Ploiești

Asocierea Vesta/Industrie Mică Prahova a cerut anularea raportului procesului de achiziție, anularea deciziei autorității contractante privind respingerea/excluderea ofertei depuse de Vesta, anularea deciziei autorității contractante privind admisibilitatea ofertelor depuse de Mira International și Asocierea Teomarg Consult 2004 – Viahar SRL, anularea deciziei autorității contractante prin care oferta depusă de Mira International a fost desemnată admisibilă și câștigătoare, iar cea depusă de asocierea Teomarg Consult 2004 – Viahar a fost declarată admisibilă, obligând Primăria Ploiești la reluarea procedurii de atribuire de la etapa verificării admisibilității ofertei depusă de asocierea Vesta Investment – Industrie Mică Prahova și a ofertelor clasate pe locurile 1 și 2.

Curtea de Apel Ploiești respinge plângerea Primăriei Ploiești – procedura de achiziție pentru Lucrări de execuție și întreținere marcaje rutiere în Muncipiul Ploiești se reia.

Primăria Ploiești a formulat trei plângeri la Instanța de Contencios Administrativ și Fiscal împotriva celor trei decizii ale CNSC. Curtea de Apel Ploiești a soluționat primul litigiu, legat de plângerea municipalității împotriva deciziei CNSC Nr 1070/C2/1091 prin dosarul Nr 352/42.2021 în cadrul căruia magistrații au emis o decizie definitivă, respingând acțiunea Primăriei Ploiești

Decizie:
12.07.2021
Ora estimata: 09:00
Complet: 1 R SCAF VI
Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge plângerea ca nefondată. Definitivă.Pronuntată în sedintă publică, azi,12.07.2021.
Document: Hotarâre 957/2021 12.07.2021

Concluzia neputinței

Pe rolul instanței Curții de apel Ploiești există alte două acțiuni formulate de municipalitatea ploieșteană. Dosarele 339/42/2021 și 345/42/2021 au termen mâine 21 iulie 2021. Acestea analizează contestațiile primăriei Ploiești împotriva altor două decizii ale CNSC: 1023/C9/18.05.2021 și 1026/C8/18.05.2021.

Litigiile și modalitatea ciudată de abordare a unui subiect atât de important, așa cum este cel legat de siguranța rutieră, conduc către același rezultat: întârzierea la nesfârșit în asigurarea unui climat de siguranță pe străzile din municipiul Ploiești. De 8 luni de zile, în oraș nu s-a trasat o linie pe asfalt sau o trecere destinată pietonilor. Doar patru stații TCE aflate pe artera principală care străbate Ploieștiul în zona Bulevardului Castanilor au „beneficiat” de o găleată de vopsea galben-albastră aruncată în zona stațiilor de autobuz care au fost transformate într-o sorcovă și într-o zonă unde autobuzele patinează când frânează pentru a opri în stații.

Întrebări pentru Primăria Ploiești

Solicităm un punct de vedere din partea municipalității în care dorim să aflăm răspunsuri la următoarele întrebări punctuale:

 • Care au fost argumentele tehnice și juridice care au dus la eliminarea din procedura de achiziție a uneia dintre oferte?
 • După decizia CNSC în care se stabilește că eliminarea unui concurent a fost nelegală, de ce primăria Ploiești a demarat acțiune în instanță împotriva instituției CNSC?
 • Când evaluează reprezentanții primăriei municipiului Ploiești că se va definitiva procedura de achiziție, se va semna contractul și se vor implementa primele lucrări de trasare a trecerilor de pietoni și ale celorlalte marcaje rutiere din municipiul Ploiești?
  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Back To Top