atentat la intrarea in aeroportul din kabul. peste 70 de morti
Categorie: Știri internaționale

Cel puțin 60 de afgani, 12 militari americani și peste 140 de răniți - acesta este bilanțul unui atentat terorist petrecut joi seara în aeroportul din Kabul. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul. Anunțul a fost făcut pe contul lor media de pe canalul Telegram. Gruparea a arătat că un atacator sinucigaș - pe care l-au identificat - a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la aeroport.

Generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului central al armatei americane (Centcom), a declarat joi, într-o conferință de presă, că în explozia de la aeroportul din Kabul și-au pierdut viața 12 militari americani, iar 15 au fost răniți.

Din descrierea lui, atacatorul a provocat explozia în zona intrării Abbey în aeroport, unde au loc perchezițiile corporale ale celor care vor să intre în aeroport pentru a se urca în avion.

El nu a putut specifica dacă a fost un atacator sau mai mulți, dar a spus că cei care ajung la aeroport trec prin mai multe filtre de control, inclusiv ale talibanilor, cu care forțele americane se coordonează în vederea finalizării evacuării. Cel puțin 60 de civili afgani au fost uciși și 140 răniți în exploziile din zona aeroportului din Kabul.

Cum s-a desfășurat atentatul

Explozia a fost provocată de un atacator-sinucigaș ISIS, scrie Politico, citând o sursă și un oficial american. Potrivit Fox News, atacul a fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, dar au fost și focuri de armă. Toate intrările aeroportului au fost închise.

Joe Biden: Vă vom vâna

Preşedintele american Joe Biden a transmis un mesaj către autorii atacului de la Kabul, afirmând că „SUA nu va uita niciodată şi nu va ierta şi aceştia vor fi vânaţi, până vor plăti”. „Este o zi foarte grea. Am fost permanent în legătură cu oficialii militari. Am pierdut vieţi care au servit securitatea noastră şi a altora. Cei care au căzut astăzi sunt parte a nobililor cetăţeni americani. Sunt nişte eroi. Atacatorii trebuie să ştie: Nu vom ierta niciodată, nu vom uita niciodată. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi", a declarat Biden.

 

Back To Top