aeroport johanesburg români blocați africa de sud
Categorie: Știri internaționale

Ministerul de Externe caută soluții pentru repatrierea a zeci de români care au rămas blocați în Africa de Sud, după ce zborurile către Europa au fost anulate.

“Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situația a 36 de cetățeni români (turiști, navigatori și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări.

MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive, pentru asigurarea celor necesare și, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt în legătură cu autoritățile locale pentru prelungirea vizei de ședere a cetățenilor români aflați pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19”, a informat, sâmbătă, Ministerul român al Afacerilor Externe.

Autoritățile din țara noastră au anunțat, sâmbătă după-amiază, primele măsuri în contextul în care o nouă variantă a virusului Covid, apărută în sudul Africii, amenință să se răspândească.

VEZI ȘI: Noi state au intrat pe lista roșie, în contextul amenințării reprezentate de noua variantă Covid

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, sâmbătă, o hotărâre prin care actualizează  lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Din cauza noii variante a Covid, B.1.1529, în zona roșie intră Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Campioana Românei la rugby, blocată în Africa de Sud din cauza crizei epidemiologice

“Fiind prezenți de două săptămâni în Africa de Sud la un puternic turneu de rugby «Toyota Challenge Cup», găzduit la Bloemfontein, componenții campioanei en-titre a României ar fi trebuit în cursul acestei dimineți să se întoarcă în țară pe ruta Johanesburg – Doha – Otopeni. Pe fondul situației pandemice grave apărute pe continentul african, cursa aeriană care ar fi trebuit să îi repatrieze pe aceștia în țară a fost anulată. Deși testați PCR, întreaga delegație băimăreană s-a văzut nevoită să se cazeze pentru încă cel puțin 24 de ore la Hotelul din Bloemfontein. Pentru deblocarea acestei situații critice, oficialii campioanei, C.S.M. Știința Baia Mare au făcut demersurile necesare de repatriere a delegației sportive române pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, Primul Ministru al României respectiv Autoritățile Județene. În soluționarea acestei probleme se implică și consulul României de la Pretoria, Claudius Cobzaru. Până când autoritățile centrale vor găsi soluții de repatriere a rugbyștilor băimăreni moralul și starea de sănătate a băieților noștri este una bună”, au informat, sâmbătă seară, reprezentanții CSM Știința Baia Mare, într-o postare pe pagina de Facebook a echipei.

Recomandările MAE, pentru cetățenii români, în contextul noilor măsuri

“Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19”, a mai transmis, sâmbătă, Ministerul român de Externe, prin intermediul unui comunicat de presă.

Foto: aecom.com

Back To Top