Categorie: Știri naționale

Mircea Negulescu a ajuns miercuri, cu puțin timp înainte de ora 20:00, în arestul central al Poliției Capitalei, fiind reținut de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Fostul procuror este acuzat de o serie de infracțiuni grave, printre altele abuz în serviciu și fals intelectual, în dosarul „Tony Blair”, fiind procurorul care a instrumentat acest dosar la DNA Ploiești.

Alături de Negulescu, a mai reținut și un polițist prahovean, Mihai Iordache, care a lucrat în dosarele instrumentate de acesta. Cei doi vor fi prezentați mâine cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile la Înalta Curte de Casație și Justiției. Negulescu este acuzat de SIIJ că a fabricat dosarul în cauză, în care era vizat şi Victor Ponta, fiind menţionat şi numele fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

„La data de 16 iunie 2020, procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 şi 2 din Codul penal; influenţarea declaraţiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal (patru infracţiuni); participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 din Codul penal în referire la art. 268 alin. 2 din Codul penal rap. la art. 47 din Codul penal şi art. 35 alin. 1 din Codul penal”, anunța la data respectivă Parchetul General, într-un comunicat destinat presei.

"În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare", precizează anchetatorii.

 

 

Back To Top