salvamont intervenție accidentat
Categorie: Știri naționale

Sâmbătă a fost o nouă zi grea pentru salvamontiștii din toată țara, care au intervenit în peste 100 de cazuri, anunță Salvamont România.

Numai la Brașov au fost necesare, ieri, 11 intervenții, pentru sprijinirea a 12 persoane.

Opt turiști s-au accidentat în timp ce practicau sporturile de iarnă şi au necesitat, din partea salvatorilor montani, asistenta medicală şi transport la baza muntelui, trei fiind predate structurilor SAJ/SMURD.

O altă persoană, care se afla în drumeţie pe Tâmpa, a suferit un traumatism de membru inferior. După ce i s-a acordat primul ajutor, a fost transportată şi mai apoi predată echipajului SMURD venit în sprijin.

Schiori rătăciți noaptea, în pădure

Un schior rătăcit în zona Vangă, după ce a părăsit pârtia amenajată, a fost găsit şi scos în siguranţă înapoi în pârtie.

Salvamontiștii din Brașov au fost solicitați să recupereze și doi schiori rătăciți pe Valea Lamba. Surprinși de întuneric, după ce au ales să părăsească pârtia amenajată, aceștia au fost îndrumați să urce pe urmele pe care au coborât, astfel întâlnindu-se cu echipa de salvatori. Cei doi au fost găsiți în stare bună și readuși pe pârtie, a anunțat Salvamont Poiana Brașov.

Turist de 71 de ani, accidentat în masivul Leaota

Și Salvamontiştii din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeș au intervenit, ieri, pentru acordarea primului ajutor medical și transportul unei persoane accidentate în masivul Leaota, sub vârful Piatra Dragoslavelor. Potrivit Salvamont România, “persoana accidentată are 71 de ani şi făcea parte dintr-un  grup ghidat de 17 participanţi, echipaţi corespunzător, și a căzut din traseul urmat aproximativ 70 de metri, lovindu-se de copaci, zona fiind împădurită. Accidentatul este conştient, cooperant, prezintă plăgi în zona scalpului şi nu se poate deplasa”. Victima a fost recuperată.

Surprinși de viscol, pe traseul de la Bâlea Lac

Tot în Argeș, sâmbătă, un grup de turiști a fost surprins de viscol. “O altă acţiune de recuperare a unui turist cu hipotermie uşoară şi degerături, de către patrula Salvamont Cota 2000 Transfăgărășan, tot în Argeş. Un grup de 7 turişti se întorcea de la Bâlea Lac şi a fost surprins de viscol. Şase dintre ei au fost adăpostiţi în baza de salvare montană şi s-a declanşat acţiunea de recuperare a celui de al șaptelea, care a fost găsit după mai mult de o oră de căutări. Cei şapte vor rămâne în baza de salvare, foarte probabil până luni, pentru că viscolul chiar se va înteţi duminică”, a mai anunțat Salvamont România.

123 de persoane au avut nevoie de sprijinul Salvamont, îmtr-o singură zi

În ultimele 24 de ore la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 104 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor astfel:

* 11 apeluri pentru Sinaia,

* 11 apeluri pentru Municipiul Brașov,

* 8 apeluri pentru Lupeni,

* 8 apeluri pentru Bușteni,

* 8 apeluri pentru Voineasa,

* 6 apeluri pentru Sibiu,

* 5 apeluri pentru Harghita,

* 5 apeluri pentru Vatra Dornei,

* 5 apeluri pentru Caraș Severin - Muntele Mic,

* 4 apeluri pentru Alba,

* 4 apeluri pentru Gorj,

* 4 apeluri pentru Alba,

* 4 apeluri pentru Mureș,

* 4 apeluri pentru Predeal,

* 3 apeluri pentru Borșa,

* 2 apeluri pentru Cluj,

* 2 apeluri pentru Maramureș,

* 2 apeluri pentru  Suceava,

* 1 apel pentru Judetul Brașov,

* 1 apel pentru Bran,

* 1 apel pentru  Covasna,

* 1 apel pentru Caraș Severin - Semenic,

* 1 apel pentru Azuga,

* 4 apeluri pentru Gorj.

"În cazul acestor intervenții au fost salvate 123 persoane, dintre acestea 36 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital. S-au mai primit 50 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană", a anunțat Salvamont România.

Recomandările Salvamont în această perioadă

Salvatorii montani le cer turiștilor să dea dovadă de precație și responsabilitate pe munte. „Luaţi aminte că zăpada este foarte îngheţată, colţarii fiind absolut necesari! Nu folosiţi acele «gheruțe» care nu sunt destinate turelor pe munte”, au mai avertizat salvamontiștii.

VEZI ȘI: Imagini cu viscolul de la Baza Salvamont Bușteni

Foto ilustrație (Salvamont România)

Back To Top