Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

prof Christian Crăciun, sărbătorit la 70 de ani
Categorie: APH Cultural

 

• Recent, librăria din Câmpina a găzduit o sărbătoare literară și pedagogică: profesorul, publicistul și criticul literar Christian Crăciun a împlinit 70 de ani.
• Alături de el, într-un festival al bunei dispoziții, au fost scriitori, jurnaliști, foști elevi și un public entuziast.

Evenimentul, organizat de poeta și profesoara Maria Nicolai, s-a bucurat de vorbe alese, muzică bună, cadouri deosebite și mai ales de zâmbetul inconfundabil al scriitorului Christian Crăciun. Cu papion și melon, acesta, deși atât de obișnuit de cu vorbitul în public, a fost foarte emoționat.

Un moment festiv, care încununează meritat o carieră de excepție, didactică și scriitoricească. „Mi-am întâlnit sensul vieții, la catedră și la masa de scris”, a spus Christian Crăciun, iar apaluzele îndelungate, ale colegilor de breaslă și ale foștilor elevi, unii deja bunici, au confirmat pe deplin această realizare.

 CITEȘTE ȘI: MUZEUL DE ISTORIE VĂ AȘTEAPTĂ CU ATELIERE ȘI CONCERTE DE CRĂCIUN

Pentru Maria Nicolai, Christian Crăciun este „omul care ne apără frumusețea”. Precum în poezia lui Nichita Stănescu, „Tu, om de suflet, care nu ai voie să plângi, care îţi refuzi ţie însuţi lacrima, ca să-i aperi pe alții de plâns, atunci și acum”, „un astfel de om este Christian, un om de suflet, care ne adăpostește pe toți în inima sa”, a spus poeta.

Sărbătoritul ne-a declarat că „vârsta a fost cea sărbătorită. Faptul că am biruit-o”.

„Au fost acolo prieteni, cercul nostru strâns în jurul Lorenei și al lui Codruț, al Librăriei Elstar. Adică athanorul de cultură câmpinean. Și au fost câțiva dintre foștii mei elevi de la Colegiul Național „I.L.Caragiale” din Moreni, deveniți emoționa(n)ții prieteni de azi. Și celălalt pol al existenței mele, editura Eikon, cu Valentin Ajder, Vianu Mureșan, Adriana Ungureanu, Septimiu Pan. Neobișnuit în poziția de sărbătorit, am fost ca un actor debutant. M-am mai bâlbâit, dar a ieșit bine. Emoțiile au venit după câteva zile.

Christian Crăciun aniversare 70 de ani

De fapt, s-au adunat aici elementele pentru care am trăit: cărțile, școala, prietenii. Se pare că nu am fost un profesor rău și, când polemizez cu „reformele” aberante din școala de azi, ceea ce îmi spun oamenii ăștia îmi justifică mai bine decât orice teorie că am făcut bine și am format caractere. Cei de la Eikon îmi sunt de fapt familia, iar prietenii de lângă suflet din oraș mi-au dăruit an de an din căldura lor sufletească. Acum pot să le mulțumesc mai liniștit. Am putut totuși să articulez o idee la care țin: un om este fericit dacă își găsește justificarea existenței. Eu am ales bine: cultura, școala, prietenii de care am avut mare noroc. Deci sunt fericit pentru că m-am găsit pe mine însumi la cestălalt capăt al vieții. Contrar obiceiului știut de toți, de teama emoțiilor, nu am vorbit liber, ci am decis să citesc un text publicat în Hemolexii despre bătrânețe. Sunt pregătit să înțeleg. Tuturor, de aproape și de departe, cu recunoștință vă mulțumesc!”, a mărturisit Christian Crăciun.

Seara, invitații s-au bucurat de acordurile de chitară și de vorbele potrivite ale criticului Codruț Constantinescu, moderatorul seratelor culturale Elstar, și de gândurile bune ale poetului Florin Dochia. Vianu Mureșan a vorbit despre „profesorul pe care nu l-a avut, dar pe care și l-ar fi dorit”. Ca noi toți, îmi permit să adaug. Iar dintre cei care au avut șansa să îl aibă profesor, au vorbit Monica Ciurea, Marian Marinescu și Mircea Dinu. 
Florin Sever Frățilă i-a mulțumit pentru cei 25 de ani de colaborare la ziarul Oglinda de azi, unde semnează editorialele, care sunt coloana vertebrală a publicației.

A fost o seară de bucurie și recunoaștere intelectuală. 

La mulți ani, domnule profesor!

aniversare 70 Christian Crăciun

Pentru detaliile biografice și bibliografice ale carierei lui Christian Crăciun, vă recomandăm articolul lui Serghie Bucur: Un apogeu strălucitor: CHRISTIAN CRĂCIUN – 70

Foto: Librăria Elstar

CITEȘTE ȘI: OPINII. ALEX POLICALĂ: PARTIDUL – CEAUȘESCU - NOSTALGIA

Back To Top