Categorie: Știri internaționale

natoSUMMITUL NATO se va desfășura în zilele de 4 și 5 septembrie la Newport-Ţară Galilor și vine în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene. De asemenea, o altă temă importantă este retragerea trupelor internaționae din Afganistan. Cu toate acestea, președintele afgan a anunțat că nu va participa la eveniment.

Moment istoric pentru diplomația întregii lumi. Șefi de stat și de guvern din 28 de ţări membre ale NATO, precum şi lideri din 33 de ţări partenere ale Alianţei şi din state care participă la misiunea din Afganistan vor fi prezenți joi și vineri la SUMMITUL NATO, care se va desfăşura într-un luxos complex hotelier din Newport, în apropiere de Cardiff.

Printre participanţi se numără preşedintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, care s-a pronunţat recent pentru reluarea procesului de apropiere către NATO a ţării sale. România va fi reprezentată de președintele Traian Băsescu.

Tema principală a summitului o reprezintă retragerea grosului trupelor internaţionale din Afganistan după 12 ani de război, însă, foarte probabil, dezbaterile şi reuniunile bilaterale să se concentreze pe criza din Ucraina. Președintele afgan a anunțat că va lipsi de la eveniment.

România va cere în Ţara Galilor, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, avioane care să asigure poliţia aeriană, nave de luptă în Marea Neagră, un comandament, chiar şi de dimensiuni reduse, pe teritoriul României, şi statutul de stat coordonator în proiectul Fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice. Negocierile duse, din partea României prin Preşedinţie, Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării, durează deja de mai bine de două luni, iar consensul nu a fost încă atins.

Şeful statului consideră că intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat aliat este obligatorie. O prioritate pentru România va fi, mai spune preşedintele, creşterea bugetului Apărării la 2%.

Mai multe AICI

Back To Top