Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

calcul baniBugetul stabilit de Guvern pentru CNAS în anul 2014, de 22,590 miliarde de lei, reprezintă o creştere substanţială faţă de anul 2013, susţin surse din cadrul Casei. Cu toate acestea, fondurile alocate de Casă pentru decontarea serviciilor din mai multe sectoare ale Sănătăţii scad substanţial faţă de anul în curs.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi mai mare, anul următor, cu 3,14 miliarde de lei, susţin reprezentanţii CNAS într-un comunicat remis Agerpres.

„Aducerea la zi a plăţilor la medicamentele din farmacii şi din programe reprezintă una dintre cele mai mari realizări din acest an ale CNAS şi ale Guvernului, fiind un imens pas înainte comparativ cu situaţia anilor 2009, 2010 şi 2011. Bugetul pe anul 2014 va permite buna funcţionare a sistemului de asigurări de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor către pacienţi. Astfel, anul viitor vom putea menţine plăţile la medicamente la termenul de 60+30 de zile, vom susţine cel puţin 7.500 de pacienţi cu afecţiuni oncologice în tratament cu molecule scumpe (cu aprobarea CNAS) şi va fi posibilă tratarea pacienţilor cu hepatită B şi C, fără a mai fi nevoie de liste de aşteptare", precizează reprezentanţii CNAS pentru sursa citată.

Împărţirea banilor

Pentru tot anul 2014, Casa are la dispoziţie 22,590 de miliarde de lei.
Ministerul Sănătăţii are aproape 8 miliarde de lei. Conform proiectului de buget, o parte din bani vor fi cheltuiţi pe mobilier, lenjerii de pat, carburnaţi sau deplasări în străinătate.
Pentru 2014, CNAS alocă mai mulţi bani medicilor de familie, stomatologilor, cheltuielilor pentru dispozitivele necesare în ortopedie, cu medicamentele necesare bolnavilor care au suferit un transplant.
În schimb, scade bugetul alocat decontării medicamentelor compensate, cel pentru serviciile de urgenţă prespitaliceşi şi transport sanitar - de la 121 de milioane de lei la doar 38 de milioane de lei, dar şi bugetul alocat spitalelor private.

Medicamente

Bugetul pentru medicamente este cu 20% mai mic în 2014 faţă de 2013, respectiv cu aproape un miliard şi jumătate de lei faţă de cel de anul acesta. Bugetul scăzut pentru medicamente vine într-un moment în care lista de tratamente compensate şi gratuite ar trebui actualizată, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare, deoarece statul va subvenţiona medicamente noi, dar mai scumpe, titrează digi24.ro.

În 2013, CNAS a alocat 6,9 miliarde de lei pentru medicamentele compensate, iar pentru 2014 a prevăzut doar 5,5 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte medicamentele pentru bolile cronice cu risc crescut, bugetul scade de la 2,7 miliarde de lei în 2013, la 2,3 miliarde de lei pentru 2014.

Prin urmare, în 2014, România va avea cel mai mic consum de medicamente pe cap de locuitor din UE, în valoare de 80 de euro. Asta în timp ce ţările din jur alocă în jur de 120 de euro pe cap de locuitor pentru medicamente.

Explicaţia oficialilor este că... reducerea apare doar pe hârtie, în realitate banii fiind mai mulţi. „Vă rog să scădeţi cele aproape 3 miliarde jumăte, bani care au fost folosiţi pentru a aduce la zi plăţile. Nu putem vorbi de o scădere pentru că nu putem compara situaţia în care plătim două luni, deci facturi duble cu o situaţie în care plătim o lună în mod curent", spune Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, citat de digi24.ro.
Practic, oficialii compară bugetul din 2012, când nu au fost datorii de plătit, cu cel de anul viitor. Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate spune că sumele din 2013 sunt mai mari, într-adevăr, dar numai pentru că includ şi banii pentru plata restanţelor. Şi că, anul viitor, bugetul va fi mai mare cu un miliard de lei faţă de cel din 2012.

Cu toate acestea, asociaţiile pacienţilor şi producătorii de medicamente avertizează că banii alocaţi nu vor acoperi toate necesităţile. Ei susţin că sumele alocate pentru medicamente compensate şi gratuite sunt insuficiente pentru asigurarea tratamentelor. În condiţiile în care, din luna februarie, pe listă, vor fi introduse aproape 100 de produse noi şi scumpe, iar numai pentru ele ar fi nevoie de aproximativ 500 de milioane de lei.
„Este nevoie de o creştere de cel puţin 10 % alocat bugetului pentru medicamente gratuite şi compensate pentru anul 2014, pentru a evita orice blocaje în piaţă şi pentru a asigura un acces continuu pacienţilor la medicamente", spune Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei producătorilor de medicamente, pentru sursa citată.

„Copiii ne mor în continuare din lipsă de tratamente, adulţii la fel şi chiar vom lua atitudine în acest sens", a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei asociaţiilor bolnavilor de cancer.

Back To Top