Categorie: Actual

vaccin cantacuzinoCampania de imunizare antigripală de sezon a fost, și în acest an un eșec. Dacă 600.000 de doze au fost comandate din străinătate și distribuite către populație, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal comandate de către Ministerul Sănătății la Institutul Cantacuzino s-au dovedit a fi neconforme. În timp ce medicii încă mai așteptau vaccinuri, ministerul a stopat și campania pe motiv că sezonul a trecut.

Peste 400.000 de vaccin antigripal conțin o bacterie periculoasă care poate provoca șoc anafilactic. Bacteria a fost depistată la testele efectuate pentru aprobarea vaccinului de către Agenția Națională a Medicamentului și a fost singura neconformitate pentru care vaccinul românesc nu a fost pus pe piață. Testele au fost repetate în prezența producătorului, așa că vaccinurile au fost retrase și vor mai ajunge niciodată la populație. Totuși, ministerul a plătit pentru producția lor, așa că banii sunt pierduți.
Practic, descoperirea acestei bacterii arată că ariile de producție ale Institutului Cantacuzino încă mai au probleme, după ce departamentul a fost finanțat și dotat pentru a funcționa corect.

Ministerul a stopat, astăzi, campania de vaccinare fără să menționeze problemele cu serul antigripal.

Back To Top