Categorie: Actual

vaccin-copiiToţi copiii din România care nu au fost vaccinaţi împotriva virusului poliomielitic trebuie imunizaţi. Până la sfârşitul acestei luni, medicii de familie sunt obligaţi să verifice fişele pacienţilor şi să întocmească listele cu cei nevaccinaţi.

Măsura a fost luată după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat stare de urgenţă în ceea ce priveşte răspândirea la nivel internaţional a virusului poliomielitic.

„Vaccinarea antipoliomielitică se face în lunile a doua, a patra, a șasea și a douăsprezecea de viață. Apoi, cea de-a cincea doză se face la școala primară. În urmă cu mai mulți ani, imunizarea antipolio era realizată la clasa a III-a, după care vârsta a scăzut astfel încât ultima doză se aplică, din acest an, copiilor de la clasa pregătitoare. Toți părinții trebuie să știe că poliomielita nu este eradicată în multe zone de pe glob și, atunci când apare o masă mare de persoane nevaccinate există riscul apariției unei epidemii. Nu vă lăsați copiii nevaccinați", ne-a declarat dr. Decebal Dan, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Prahova. Vaccinarea antipoliomielitică este gratuită.
Cei care nu au fost încă imunizaţi vor fi incluși într-o campanie specială, desfăşurată timp de şase luni. Vaccinarea va începe la mijlocul lunii iunie în toată țara. Copiii care nu au primit toate dozele de vaccin antipoliomielitic le vor recupera astfel încât să fie la zi cu imunizarea.
Poliomielita a fost eradicată din Europa în 2003 cu ajutorul vaccinurilor, însă OMS a emis starea de alertă din cauza tranzitului intens al persoanelor către și dinspre regiuni cu risc crescut precum Afganistan, Etiopia, Irak, Israel, Pakistan sau Siria, în care vaccinarea nu poate fi realizată așa cum trebuie.
Poliomielita poate duce la deces din cauza paraliziei muşchilor respiratorii, sau la sechele grave precum paralizii ireversibile ale membrelor.
O rată scăzută a vaccinării este înregistrată inclusiv în țări dezvoltate precum Regatul Unit și Germania.

Back To Top