Categorie: Actual

liste-suplimentare-alegeriDupă ce, în cursul zilei alegerilor europarlamentare din România, Biroul Electoral Central (BEC) fost sesizat de nenumărate ori cu privire la posibile fraude și nereguli care vizau listele suplimentare, reprezentanții Biroului au decis să pună capăt neînțelegerilor.

Astfel, BEC a emis, în cursul zilei de duminică, o circulară în care se precizează că la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European nu se pot elibera copii după listele electorale suplimentare. Motivul invocat de către reprezentanții BEC este că listele suplimentare cuprind date cu caracter personal și semnăturile alegătorilor.

„La Biroul Electoral Central a fost depusă o singură sesizare, o contestație de la Brăila, depusă de către PDL la o decizie BEJ nr. 9 Brăila prin care s-a respins solicitarea de eliberare a copiilor listelor electorale suplimentare de la fiecare secție de votare de pe raza județului Brăila. În acest sens, BEC a respins contestația PDL Brăila", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

Toate Birourile Electorale Județene au primit această circulară care interzice pur și simplu eliberarea de copii după listele suplimentare.

Chiar și așa, în mai multe localități din țară au fost reclamate posibile fraude în listele suplimentare: persoane transportate în afara localităților de domiciliu astfel încât să mai voteze încă o dată sau de mai multe ori, persoane care au primit bani pentru a vota cu un partid sau altul pe anumite liste suplimentare în anumite localități. Toate reclamațiile vor fi anchetate de către Poliție, la fel și persoanele implicate în fiecare dintre aceste situații. O situație neobișnuită, semnalată public de către organizații nonguvernamentale din Prahova, este faptul că, în unele localități din acest județ, numărul alegătorilor de pe listele suplimentare a fost mai mare decât cel al votanților de pe listele permanente, ceea a atras atât atenția Poliției, cât și pe cea a reprezentanților birourilor electorale.

La nivel național, au fost înregistrate 190 de sesizări privind posibile încălcări ale legii în desfășurarea procesului electoral, până la ora 19.00. 75 dintre acestea nu au fost confirmate în urma verificărilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. În același timp, 47 dintre sesizări au făcut referire la posibile infracțiuni la alegerile europarlamentare, cele mai multe privind votul multiplu sau votul fără drept, mai informează MAI.

Back To Top