Categorie: Actual

politie ziua alegeriPurtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisar de poliție Monica Dajbog, a susținut luni, 26 mai a.c., la sediul M.A.I., o declarație de presă privind desfășurarea scrutinului electoral din punct de vedere al măsurilor de ordine publică.

Din punct de vedere al măsurilor dispuse de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, acestea au asigurat desfășurarea unui proces electoral fără incidente majore care să afecteze ordinea publică.

Pe întreaga perioadă a desfășurării procesului de votare au fost înregistrate de către structurile MAI, la nivel național, 300 sesizări prin intermediul numărului 112, de la formațiunile politice, de la diverși cetățeni, dar și ca urmare a propriilor acțiuni ale structurilor operative MAI, privind posibile fapte de încălcare a legii.

Până acum, peste 40% dintre acestea, adică 130 de sesizări, nu s-au confirmat. Cele mai multe au fost înregistrate în București și județul Dâmbovița, însemnând 42, respectiv, 36 de sesizări.

În 82 de situații sesizate structurilor MAI, aspectele reclamate au reprezentat fapte cu caracter penal. În toate situațiile se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetelor pentru documentarea acestor posibile infracțiuni.

In cursul zilei de ieri, nu au fost persoane reținute sau arestate pentru fapte săvârșite în legătură cu procesul electoral.
Numărul sesizărilor înregistrate în ziua de ieri reprezintă mai puțin de jumătate față de sesizările primite la ultimul proces electoral, cel din 2012, când au fost înregistrate 612 astfel de semnalări.

Din punct de vedere al aspectelor sesizate și la ultimul proces electoral, și în ziua de ieri, cele mai frecvente situații le-au reprezentat continuarea propagandei electorale - 27 de evenimente în ziua de 25 mai a.c. față de 94, în 2012.

Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, din ordinul viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, la nivel național au fost angrenați peste 26.000 de polițiști, 9.000 de jandarmi, 3.500 de polițiști de frontieră, 6.500 pompieri și cadre de la alte structuri, în total peste 50.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.
Peste 30.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au avut ca principală misiune paza secțiilor de votare.

Back To Top