Categorie: Actual

alexandru academieFostul preşedinte al Fundaţiei Patromoniu a Academiei Române, Alexandru Bogdan, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, surse judiciare precizând că ar fi dat în arendă mai multe terenuri ale Academiei, unul ajungând la Dan Voiculescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată miercuri, într-un comunicat de presă, că Alexandru Bogdan, preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu la data comiterii faptelor, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan "şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei Patrimoniu, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale".

Prin aceste acţiuni, desfăşurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât şi bugetul acestei instituţii, susţin anchetatorii.

"Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundaţiei «Patrimoniu» şi fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţie, conform unei decizii a Preşedintelui Academiei Române", a precizat DNA.

Alexandru Bogdan a fost miercuri la DNA, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Alexandru Bogdan a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii în legătură cu modul în care a dat în arendă unor persoane terenuri ale Academiei Române, unul ajungând şi la Dan Voiculescu.

Potrivit surselor citate, Alexandru Bogdan ar fi dat în arendă aceste terenuri pentru sume foarte mici, iar în unele cazuri persoanele care le-au preluat au efectuat operaţiuni pe suprafeţe mai mari decât terenurile date în arendă. Alexandru Bogdan nu ar fi verificat niciodată situaţia reală a trenurilor date în arendă şi ce au făcut cu ele persoanele care le-au preluat, au precizat sursele citate.

Back To Top