Categorie: Actual

parlamentParlamentarii români au elaborat, în ultimele cinci luni, doar trei proiecte de lege. Un parlamentar român are, în cinci luni de activitate, mai puţine ore de lucru decât cele adunate de un simplu salariat într-o singură lună. În total, deşi munceşte mult mai puţin decât românul de rând, un parlamentar este beneficiarul direct şi indirect a 22.535 de lei lunar.

În sesiunea februarie-iulie, parlamentarii României au avut 35 de şedinţe de plen, în total 94 de ore de lucru. Senatorii au lucrat echivalentul a 104 ore, împărţite de-a lungul a 36 şedinţe de plen. Comparativ, un salariat munceşte circa 176 de ore de muncă lunar. Din 110 legi, mai mult de jumătate sunt elaborate de Guvern.

Pe lângă activitatea din plen, aleşii au de lucru în comisiile parlamentare. Deşi pe hârtie sunt dedicate trei zile acestor activităţi, majoritatea parlamentarilor părăsesc încă de miercuri Capitala. Apetitul pentru absenteismul generalizat a înregistrat un record al ultimilor zece ani: o şedinţă de plen de 24 de secunde.

Cu toate acestea, pentru fiecare zi de plen, un deputat primeşte o diurnă de prezenţă de 100 de lei, echivalentul a peste 1,4 milioane lei în primele patru luni ale acestui an. Cu o indemnizaţie netă medie de 5.100 de lei per deputat, această Cameră a cheltuit, în aceeaşi perioadă, peste 8,2 milioane de lei cu cei 404 aleşi, şi aproape 17 milioane de lei pentru birourile lor parlamentare.

Diurnele de deplasare au însemnat alte 2,2 milioane, iar cele de cazare şi transport, 5 şi respectiv 2 milioane de lei.

Aproape 100.000 de lei au însemnat convorbirile pe telefoanele mobile, iar deplasările în străinătate - peste 550.000 de lei.

În total, deşi munceşte mult mai puţin decât românul de rând, un parlamentar este beneficiarul direct şi indirect a 22.535 de lei lunar.

Mai multe AICI

 

Back To Top