Categorie: Actual

consultatie medicNoul Contract Cadru încheiat între Casa Naţională de Asigurări şi medici prevede că pacienții cu afecțiuni cronice au dreptul să meargă la doctor doar o dată pe lună. Într-un comunicat, camera Federativă a Medicilor își exprimă protestul privind nedeconarea de către CAS, în luna iulie, a consultațiilor în plus efectuate acestor bolnavi.

Doctorii susţin că noul set de norme, care a intrat recent în vigoare, îi lasă pe pacienţi fără asistenţă iar pe ei, fără 30% din banii pe care îi primeau de la CNAS pentru că, după intrarea în vigoare a noului contract cadru, casa de asigurări nu mai decontează a doua sau a treia consultaţie.

„Ce reprezintă "consultația a doua" pentru o boală cronică, chiar dacă ea este cunoscută – sau poate mai ales dacă este cunoscută! Este evident că atunci cînd te duci la medic, o faci pentru a fi diagnosticat, tratat, evaluat. Prima consultație reprezintă de obicei analiza strict clinică (anamneză, consult clinic). În urma ei, medicul recomandă fie mijloace pentru diagnostic biologic-biochimic, pentru dignostic propriu zis, dar şi, în cazul unei boli cunoscute, pentru etapizare, stratificare, gradualizare, fie mijloace de terapie, care pot fi noi, sau vechi cu doze modificate. De cele mai multe ori, se apelează la laborator sau la teste dinamice (de exemplu, ecg, ecografii etc).
Este evident pentru oricine că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident că medicul trebuie să evalueze dacă modificarea dozelor a fost eficace, dacă noile medicamente sau proceduri au fost corect folosite etc.
Este evident pentru oricine că pacientul cu o boală cronică are dreptul la consultația ulterioară unor astfel de investigații (la fel cum pacientul are dreptul şi la o a doua opinie – vezi legea drepturilor pacientului). Această a "doua consultație" se poate realiza în aceeaşi lună calendaristică. De aceea, Normele CoCa, de fapt ordin de Ministru (actualmente OMS 619/2014-cuplat cu HCNAS 360) trebuie schimbate urgent pentru a permite decontarea "celei de-a doua consultații", aşa cum a fost până acum”, spun doctorii.

VEZI AICI COMUNICATUL INTEGRAL AL MEDICILOR

Back To Top