Categorie: Actual

pompieri salvare urbanaSâmbătă, 13 septembrie 2014, între orele 10.00 - 13.00, cu ocazia aniversării a 166 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino" al judeţului Prahova organizează, în parcarea supermarketului Selgros din Ploieşti, o expoziţie cu tehnică de luptă şi mijloace de intervenţie din dotare, precum şi exerciţii şi aplicaţii demonstrative.

Cu această ocazie sâmbătă, 13 septembrie, a fost declarată „Ziua porţilor deschise", vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenţie în situaţii de urgenţă din dotarea pompierilor prahoveni şi să vizioneze exerciţiile demonstrative organizate.

Totodată, se vor depune coroane la mormintele celor doi eroi prahoveni căzuţi la datorie în anul 1983 pe timpul exploziei urmată de incendiu la combinatul petrochimic Teleajen – secţia Piroliză.

La 13 septembrie, este marcată Ziua Pompierilor din România.
În urmă cu 162 de ani, pompierii conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu s-au jertfit pe Dealul Spirii în lupta cu trupele otomane. Istoricii amintesc că ostaşii Companiei de Pompieri comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu voiau să meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenţa unui conflict armat cu otomanii. Chiar şi soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor să participe la luptă. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat bătălia decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului. În semn de recunoştinţa faţă de sacrificiul lor în anul 1860, la 24 mai, domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga legea prin care se instituia prima medalie militară românească „PRO VIRTUTE MILITARI".
În anul 1953, s-a instituit, la data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România.

Back To Top