Categorie: Actual

campanie sunt femeie orice ar fiAsociația Pacienților Oncologici din România (A.P.O.R.), în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Prahova și Colegiul Medicilor Prahova, a deschis o serie de întâlniri între medici oncologi și femeile din mediul rural prahovean.

Prima întâlnire a avut loc joi, 11 septembrie, la Sala de ședințe a Primăriei din comuna Cornu, acolo unde medicii oncologi Alina Turcu și Ileana Constantiniu le-au explicat femeilor prezente toate informațiile despre cancerul de sân și au răspuns întrebărilor acestora.
„Aceste întâlniri se bazează pe dialoguri între femeile prezente și medicii invitați, privind menținerea stării de sănătate a corpului în general și a sânului în mod special. Folosind un mulaj ce imită structura sânului, femeile sunt învățate cum să-și autoexamineze sânii și când să se adreseze unui medic specialist", a explicat Iolanda Gheorghiu, președintele A.P.O.R..
Întâlnirea a fost prima dintr-o serie de peste 20 de acțiuni care fac obiectul campaniei al cărei scop final este scăderea incidenței cancerului la sân în faze avansate, ca posibilitate de creștere a șanselor de vindecare.

Conform statisticilor:
• La fiecare 3 minute, undeva, pe glob, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân;
• 30% dintre toate formele de cancer apărute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar;
• Una din opt femei riscă să dezvolte un cancer de sân;
• 40.000 de femei mor anual din cauza cancerului de sân.

În anul 2013, Asociația Pacienților Oncologici din România a desfășurat, în municipiul Ploiești, Campania de profilaxie pentru cancerul de sân intitulată „SUNT FEMEIE ORICE-AR FI!", campanie care s-a adresat femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani. Au existat două excepții: o tânără de 15 ani și o doamnă în vârstă de 82 de ani.
În cadrul campaniei, au fost realizate ecografii la preț redus care au avut rezultate relevante concrete: 640 de femei beneficiare ale unei ecografii, din care 182 au prezentat o afecțiune a sânului. Această situație a fost motivul pentru care reprezentanții A.P.O.R. s-au convins de necesitatea derulării acestei campanii cu predominanță în mediul rural.
În același timp, reprezentanții A.P.O.R. au realizat un sondaj, prin 900 de chestionare adresate elevilor, cadrelor didactice și altor categorii socio-profesionale din Ploiești, Valea Călugărească, Bărcănești și Cocorăștii Colț. Rezultatele au arătat necesitatea realizării de informări concrete despre autoexaminarea sânului ca metodă de depistare precoce a oricărei anomalii la acest nivel.

Back To Top