Categorie: Actual

penitenciar ploiestiPersoane din anturajul infractorilor sau chiar foşti deţinuţi introduc, cu ajutorul dronelor, în sectoarele de deţinere din penitenciare telefoane sau accesorii de telefoane. Acest lucru s-a întâmplat și la Ploiești.

Mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Ploieşti ar fi primit telefoane mobile cu ajutorul dronelor de către persoane din exterior. Situaţia nu este singulară, aceeaşi practică fiind descoperită şi la penitenciarele din Giurgiu (detalii AICI) şi Miercurea Ciuc, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

„Prin folosirea unor aparate de zbor de mici dimensiuni, s-a încercat plasarea unor pachete cu telefoane mobile şi/ sau accesorii ale acestora. Până în prezent, au fost semnalate, de către angajaţi ai penitenciarelor, trei astfel de situaţii: Ploieşti, Giurgiu şi Miercurea Ciuc", se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Noua metodă este un salt tehnologic faţă de cele clasice prin care erau introduse telefoane către deţinuţi, ascunse în pachete cu alimente, în încălţăminte etc. , însă, pe cât de ingenioasă, pe atât de ilegală. Utilizarea dronelor a devenit ilegală începând cu data de 21 ianuarie 2014, iar introducerea de telefoane mobile în sistemul penitenciar este interzisă.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dispus o serie de măsuri ce privesc sporirea vigilenţei gardienilor şi a controalelor printre deţinuţi.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor atrag atenţia că în aceste cazuri se impune folosirea unor dispozitive de bruiaj, ţinând cont de faptul că doar vizual (mai ales noaptea) dispozitivele respective sunt greu de depistat.

Back To Top