Categorie: Actual


1. centrul de batrani fantaneleVineri, 3 octombrie, în comuna Fântânele din județul Prahova, a fost inaugurat un centru de bătrâni. În prima zi de recepție, a fost prezent ministrul Muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Rovana Plumb.

Noul centru rezidențial pentru persoane vârstnice-pensionari din comuna Fântânele a fost ridicat cu fonduri în valoare de aproximativ 6 milioane de lei de la Ministerul Muncii (4,2 milioane de lei) și de la Consiliul Județean Prahova (1,03 milioane de lei).

Centru asigură cazare pentru 50 de persoane vârstnice și cuprinde, la primul demisol, 12 camere cu două paturi și grup sanitar propriu, un cabinet medical, salon de relaxare, salon de terapie în grup, cabinet de fizioterapie, cabinet de energoterapie, cabinet de recuperare, cameră tehnică, hol de acces, restaurant, salon de activități sociale și bucătărie. Demisolul II al clădirii este destinat spațiilor tehnice dar are amenajată și o capelă. La parter se află 13 camere cu două paturi și grup sanitar propriu, hol de acces, restaurant, salon de activități sociale și bucătărie. Clădirea este prevăzută cu rampă de acces.

Alimentarea cu apă este asigurată prin rețeaua publică a comunei Fântânele, iar încălzirea se face cu trei centrale care funcționează cu lemne.

Costurile de consum sunt estimate la aproximativ 2.200 de lei lunar pentru fiecare persoană cazată, dintre care 1.450 de lei vor fi suportați din bugetul Ministerului Muncii și al Consiliului Județean și a localității - cei 25%, iar diferența de către beneficiari.
Bătrânii care vor fi cazați aici vor fi deserviți de către 48 de angajați.

„Sperăm ca, în primul trimestru al anului 2015, să finalizăm și să adoptăm strategia pentru persoanele vârstnice, pentru a aduce în România acest sistem de îmbătrânire activă în sensul că avem nevoia de experiența tuturor persoanelor vârstnice care pot fi active în continuare, plecând chiar de la discuții cu elevii. Pe de o parte, prin aceste proiecte la facem bătrânețea mai frumoasă, pe de altă parte, aceste proiecte au scop educațional pentru cei tineri", a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, prezent la deschiderea centrului de bătrâni de la Fântânele, după ce a precizat că mai sunt de rezolvat câteva probleme, dar acestea vor fi terminate până când aici se vor muta primii beneficiari.

În ceea ce privește majorarea pensiilor, ministrul a declarat: „În mod cert, așa cum ne-am angajat, vom respecta aplicarea legislației în ceea ce privește majorarea pensiei. Pentru anul 2015, cuantumul de majorare este, în momentul de față, prevăzut la 5% și mă refer la toate pensiile. Ceea ce ne preocupă pe noi în mod special este majorarea cuantumului pensiilor mici, încercând să facem aici o diferențieie între ceea ce înseamnă pensie - dreptul acelui care a muncit o viață întreagă - și ceea ce vine de la stat și completează, respectiv acea pensie socială sau indemnizație socială. În ceea ce privește persoanele cu dizabilități, indemnizațiile acestora nu au fost majorate de patru ani, de aceea, noi vom continua cu măsurile reparatorii - de la începutul anului 2015, vom majora și indemnizațiile persoanelor cu dizabilități cu rata inflației. Mai mult decât atât, la rectificare, toate autoritățile locale au primit, pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități, banii necesari pentru a se plăti acele restanțe", a mai afirmat Rovana Plumb.

În ceea ce privește finanțarea pentru funcționarea centrului, instituția intră în regimul centrelor pentru persoane vârstnice.
„Căminul este destinat persoanelor vârstnice fără probleme de sănătate sau dizabilități majore. În decurs de o lună și jumătate, vor avea loc procedurile pentru personalul necesar: în prima ședință de Consiliu va fi supusă aprobării organigrama, se va deschide finanțarea pentru nevoile de personal, pentru aprovizionarea cu alimente, după care primii locatari vor putea fi primiți în acest centru. Nu există o barieră în ceea ce privește o anumită valoare a pensiei. Vârstnicilor li se va acorda un loc în cămin după o anchetă a unei comisii. Solicitările vor fi făcute la DASPC Prahova, după ce vom primi schema. Deocamdată ne preocupă angajarea personalului și scoaterea la concurs a tuturor posturilor care vor fi aprobate", a menționat Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.

Investiția este prima de acest tip din ultimii 20 de ani. Intenția acestei investiții durează din 2007, sumele pentru centrul de bătrâni au fost aprobate în 2011, însă lucrările au fost întârziate doi ani din cauza contestațiilor la licitații.

GALERIE FOTO

2. rovana plumb

3. inaugurare centru de batrani

4. ceremonie receptie centru batrani fantanele

5. sfestanie centru

6. dotari camera

7. dotari grup sanitar

8. mobilier camera

9. hol centru de batrani

Back To Top