Categorie: Actual

medicamenteDupă ani întregi de consultări, dezbateri, proteste și demersuri, noua listă de medicamente compensate, ceea ce înseamnă tratamentele pentru boli grave, întârzie din nou. Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului au promis finalizarea liste la începutul toamnei, însă evaluarea noilor tratamente ar putea fi gata abia în noiembrie sau anul viitor.

Ministerul Sănătăţii promitea că suferinzii de cancer, hepatită sau boli de inimă vor avea toamna aceasta la dispoziţie 160 de tratamente noi şi eficiente. Cum toamna a ajuns la jumătate, Ministerul Sănătăţii le recomandă acum românilor care suferă de boli grave să aibă răbdare. Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, promisă la începutul toamnei, va fi gata peste o lună şi asta doar dacă totul merge strună.

Producătorii de medicamente spun că, cel mai probabil, abia în 2015 pacienţii vor primi tratamentele moderne.
„Nu ştiu dacă pentru noi pacienţii este timp. Înotdeauna tratamentul este foarte important să se dea la timp, boala evoluează şi şansele sunt tot mai mici", spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, afirma că se intenționează „ca în cursul toamnei lucrurile să fie finalizate", însă, recent, el a precizat că abia peste o lună lista de compensate ar putea fi gata. Şi nu toţi bolnavii vor primi tratamente noi, din cauza costurilor mari, care ajung şi la zeci de mii de euro pe an pentru un pacient.

„Probabil că dacă toate lucurile merg ca la carte undeva în cursul lunii noiembrie primele acorduri cost volum vor putea fi încheiate", a spus Marius Savu pentru Digi24.

Schimbări ar putea apărea şi la nivelul de compensare. Tratamentele care nu mai sunt foarte eficiente, pentru că au fost descoperite alte variante mai bune, ar putea fi subvenţionate cu 20 la sută.

Medicii le prescriu în continuare bolnavilor, tocmai pentru că statul se chinuie de mai mult de un an să aprobe o listă nouă de medicamente.

Mai multe AICI

 

Back To Top