Categorie: Actual

patrick mondiano nobel literaturaPremiul Nobel pentru literatură i-a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie".

Juriul care a desemnat laureatul din acesta an a fost alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai Academiei Suedeze.

Patrick Modiano s-a născut pe 30 iulie 1945, în Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatăl său era om de afaceri, iar mama sa, actriţă. A studia la Lycée Henri-IV din capitala franceză, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urmă a jucat un rol decisiv în viitoarea carieră a lui Modiano.

Patrick Modiano a debutat în anul 1968, cu romanul „La place de l'étoile".

Multe dintre volumele sale ulterioare au fost traduse şi în limba engleză: „Les boulevards de ceinture" („Ring Roads: A Novel"), „Villa Triste (Villa Triste), „Quartier perdu(„A Trace of Malice") şi „Voyage de noces" („Honeymoon). Cel mai recent roman lasant de Modiano se numeşte „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier".

Primul roman semnat de Patrick Modiano tradus în limba română a apărut în anul 1975, la Editura Univers: „Bulevardele de centură". Ulterior, au fost traduse şi "În cafeneaua tinereţii pierdute", "Duminici de august" şi "Dora Bruder".

Patrick Modiano a scris şi cărţi pentru copii, dar a lucrat şi alături de Lous Malle la filmul „Lacombe Lucien".

Autorul în vârstă de 69 de ani a mai fost recompensat de-a lungul timpului cu „Grand prix du roman de l'Académie française", dar şi cu trofeul „Prix Goncourt" pentru romanul „Rue des Boutiques Obscures".

În 2013, Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane", după cum a apreciat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia.

Începând din 1901, Premiul Nobel pentru literatură este decernat în fiecare an unui autor din orice ţară de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, „a produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă". Deşi lucrările individuale sunt uneori citate de Academia suedeză în comunicatul care motivează alegerea laureaţilor, în sintagma de mai sus termenul „lucrare" se referă la întreaga operă literară a unui scriitor.

CALENDAR NOBEL 2014

Luni, 6 octombrie: Premiul Nobel pentru medicină - cercetătorii John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziţionare din creier, supranumit „GPS-ul intern".

Marţi, 7 octombrie: Premiul Nobel pentru fizică - cercetătorii japonezi Isamu Akasaki şi Hiroshi Amano şi american de origine japoneză Shuji Nakamura au câştigat distincția pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumină albastră.

Miercuri, 8 octombrie: Premiul Nobel pentru chimie - cercetătorii americani Eric Betzig şi William E. Moerner şi cercetătorul german de origine română Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie.

Joi, 9 octombrie: Premiul Nobel pentru literatură - scriitorul francez Patrick Modiano, pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie.

Vineri, 10 octombrie: Premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel.

Luni, 13 octombrie: Premiul Nobel pentru economie.

Laureaţii la NOBEL 2014 vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Mai multe AICI

 

Back To Top