Categorie: Actual

frauda votÎncă de la primele ore ale dimineții, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) și cetățenii care au sunat la centrul de asistență juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezență neobișnuită la urne și o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către sectiile de vot, se arată într-un comunicat al ONG-ului Expert Forum.

În județe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Intervenția poliției este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localitățile observate fără ca agenții constatatori să ia măsuri reale.

Si reporterii HotNews.ro au observat existenta fenomenului de turism electoral în sate din județul Giurgiu, dar și în anumite secții din București.

Mai multe ONG-uri au solicitat Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenți care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în județele enumerate a unor filtre pentru a limita și descuraja turismul electoral.

Au mai fost semnalate cu o frecvență notabilă cazuri în care persoane neautorizate staâionează în secțiile de vot mai mult decât este necesar pentru exercitarea opțiunii de votare sau abordează și încearcă să influențeze grupuri de alegători sau situații în care reprezentanți ai autorităților locale săvârșesc acțiuni suspeceptibile a fi calificate drept încalcări ale regulilor de funcționare a secțiilor de votare.
Mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral. De exemplu, în Olt, un primar ar fi transportat de mai multe ori alegători cu un autovehicul, la fel în Giurgiu.

În Călărași, cetăţenii care sunt înscrişi pe copiile de pe listele electorale permanente votează pe listele suplimentare destinate celor care votează în afară localităţii de domiciliu. Tot în aceste secţii, alegători din mai multe localităţi ar fi fost aduşi cu autovehicule pentru a vota.

În județul Ilfov, persoane neautorizate, grupuri sau indivizi care pretind că sunt alegători staţionează în incinta secţiei de votare şi încearcă să intimideze observatorii şi votanţii.

La PLOIEȘTI, au fost semnalate nereguli în organizarea procesului electoral, dintre care menționăm. La Şcoală Gimnazială Nr. 1 „Radu Stanian" din stradă Bobîlna, după începerea votului, urnele nu erau sigilate.

Mai multe AICI

 

 

Back To Top