Categorie: Actual

UNOPA logoUniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a trimis un comunicat de presă prin care informează că este profund indignată de proiectul de ordin care numeşte Comisia Naţională de Luptă AntiSIDA (CNLAS), publicat pe site-ul propriu al ministerului, la Transparență decizională.

„Printre noii membri ai CNLAS se regăseşte dl. conf. Dr. Dan Duiculescu, unul dintre cei mai mari specialişti infecţionişti pe care România i-a avut, dar care, din păcate este... decedat. UNOPA are un deosebit respect pentru această personalitate a lumii medicale româneşti, care a luptat pentru viaţa a mii de copii şi adulţi seropozitivi, de aceea nu înţelegem această regretabilă eroare", se arată în comunicatul transmis.

Numirea are loc în contextul în care în luna decembrie toţi membrii CNLAS şi-au prezentat demisia, în semn de protest faţă de modul în care Ministerul Sănătăţii a considerat să reglementeze activitatea comisiilor consultative ale ministerului.

„CNLAS are un rol foarte important în lupta împotriva infecţiei cu HIV din România. Din cauza faptului că această comisie este nefuncţională, pacienţii cu HIV nu au acces la medicamentele noi intrate în lista medicamentelor compensate în luna noiembrie 2014. Ne întrebăm dacă nu cumva Ministerul îşi doreşte ca aceste comisii să fie nefuncţionale, pentru că în acest mod niciun pacient din România nu a beneficiat până acum de niciun medicament din cele 23 intrate pe lista de medicamente în luna noiembrie 2014, realizându-se economii pe spinarea pacienţilor", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

UNOPA solicită Ministerului Sănătăţii să revizuiască modul de funcţionare al comisiilor consultative proprii, astfel încât în cadrul CNLAS să fie numiţi experţii de renume mondial pe care România îi are, nu medici care nu mai sunt în viaţă, în activitate sau a căror expertiză nu este dovedită prin recunoaştere naţională şi internaţională.

Sursa: digi24.ro

Back To Top