Categorie: Actual

EuropeanPressPrize logoUn proiect transfrontalier de investigație coordonat de la București de jurnaliștii RISE Project a primit premiul special al juriului la European Press Prizes. Premiul a fost decernat astăzi în Copenhaga, Danemarca iar printre câștigătorii de la alte categorii s-au numărat jurnaliști de la The Guardian, El Pais și Novaya Gazeta.

De asemenea, în rândurile finaliștilor premiilor europene, echivalentul premiilor Pulitzer din Statele Unite ale Americii, s-au aflat International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Le Monde-Franța, Aftenposten-Norvegia, BBC, Cumhuriyet-Turcia, agenția de știri Reuters și alții.

RISE Project a muncit, în cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), împreună cu jurnaliști din Republica Moldova-RISE Moldova, Rusia, Marea Britanie, Letonia și Bosnia-Herțegovina la investigația "Laundromatul Rusesc", care a dezvăluit, în a doua parte a anului trecut, o uriașă operațiune de spălare de bani condusă de la Moscova. Este vorba de suma de 20 de miliarde de dolari care a fost transferată ilegal din Rusia în Uniunea Europeană prin intermediul unei bănci de la Chișinău. Masivele mișcări de bani negri au generat corupție pe teritoriul mai multor țări între care și în Republica Moldova unde schema de spălare a banilor a angrenat judecători, polițiști și bancheri corupți. Jurnaliștii RISE au descoperit că unele dintre băncile rusești implicate în operațiune au fost conduse de către Igor Putin, vărul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Investigația riseproject.ro a declanșat anchete oficiale în Marea Britanie, Republica Moldova și Letonia.

„Dedicăm acest premiu colegei noastre din Azerbaijan Khadija Ismayilova, arestată la Baku drept reacție la investigațiile sale care au dezvăluit numeroase afaceri ilegale ale familie președintelui azer", scriu jurnaliștii riseproject.ro

Back To Top