Categorie: Actual

sebastian ghita dnaProcurorii DNA au început urmărirea penală într-un nou dosar care îi vizează pe fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, și pe deputatul Sebastian Ghiță. Deputatul Sebastian Ghiţă, cercetat sub control judiciar pentru corupţie, a venit, marţi, la sediul DNA Ploieşti, unde i-au fost prezentate acuzaţiile pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani.

Procurorii DNA spun că Iulian Bădescu, în calitatea de primar al municipiului Ploiești, ar fi primit mită o casă – imobil situat în cartierul ploieștean Albert – de la Sebastian Ghiță. Totodată, Iulian Bădescu ar fi finanțat ilegal clubul de baschet CSU Asesoft cu o sumă mult mai mare decât bugetul aprobat inițial pentru astfel de situații. Avocații lui Sebastian Ghiță spun că finanțarea a fost legală, catalogând acuzațiile procurorilor drept „aberații”. Iată comunicatul complet al DNA:

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
BĂDESCU IULIAN, primar al municipiului Ploiești, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- luare de mită,
- abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit,

GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită,
- instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit,
- spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, suspectul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea suspectului Ghiţă Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale cât și un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă.

Această finanțare a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul ,,Promovarea sportului de performanţă", organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti (instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti).

Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.
Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecți.

În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, a disimulat adevărata natură a provenienţei a imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian.
Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Suspecților Bădescu Iulian și Ghiță Sebastian Aurelian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

DNA - BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Back To Top