Categorie: Actual

dna-bucurestiDirecţia Naţională Anticorupţie cere ca judecătorii să nu mai aprobe eliberarea condiţionată pentru deţinuţii care nu au plătit prejudiciul.

Culmea, condiţia e prevăzută în noul Cod Penal intrat în vigoare de doi ani de zile, dar încă există magistraţi care aplică vechea legislaţie, care îi avantajează pe condamnaţi. Laura Codruţa Kovesi a trimis solicitarea la Parchetul General, care ar trebui să o trimită pentru aprobare la Curtea Supremă.

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie vrea ca, pe viitor, judecătorii să fie obligaţi să aplice doar prevederile intrate în vigoare în februarie 2014 când analizează cererile de eliberare anticipată. Acestea impun achitarea integrală a prejudiciului, pentru acordarea eliberării anticipate.

"Considerate a fi mai severe, aceste condiţii nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din noul Cod Penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală favorabilă." (sursa: solicitare DNA transmisă Min. Public)

De altfel, recuperarea efectivă a prejudiciilor e o dorinţă mai veche a procurorilor Anticorupţie.

„Pentru a realiza scopul legii penale, e important ca o persoană condamnată să nu-și păstreze averea dobândită prin infracțiuni," a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Back To Top