Marți dimineață au avut loc 29 de percheziții în Prahova, printre care și la sediul Primăriei Florești și la domiciliul primarului acestei comune. Surse judiciare susțin că Eugen David, primarul comunei, este suspect de abuz în serviciu și evaziune fiscală.
La sediul primăriei a venit un echipaj de jandarmi coordonat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. S-au căutat documente care au legătură cu fonduri care ar fi trebuit să ajungă la deszăpezire și la ajutoare de urgență. Acești bani se pare că au fost implicați într-un circuit fiscal format din mai multe societăți controlate de familia primarului și apropiații acestuia. Primarul este plecat din localitate.
Perchezițiile s-au extins și la domiciliului edilului localității, iar în paralele se desfășoare percheziții și la sediul societății Sil Cast de pe raza aceleiași localități. Societatea ar fi deținută de un membru al familiei lui Eugen David.
Comunicatul Poliției Prahova
La data de 12 iulie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul I.J.P. Prahova efectuează 29 de percheziții la persoane bănuite de abuz în serviciu, evaziune fiscală și spălare de bani.
Perchezițiile de desfășoară la 28 de locații din Județul Prahova și una din județul Brașov.
Din cercetări, a reieșit că persoanele bănuite ar fi beneficiat abuziv de fonduri publice, sumele obținute fiind transferate într-un circuit comercial fictiv. Ulterior, banii erau retrași numerar și introduși în circuitul civil. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceste plăți nelegale se ridică la peste 3.200.000 de lei.
De asemenea, una din persoanele bănuite ar fi acordat în 207 cazuri plăți cu titlu de ajutoare de urgență fără a fi întocmit documentația aferentă și, prin contracte întocmite abuziv, a trecut mai multe bunuri în patrimoniul societăților pe care le controla, cauzând un prejudiciu de peste 770.000 lei.
Totodată, în perioada 2010 – 2015, bănuiții ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul mai multor societăți comerciale, ar fi efectuat operațiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea și declararea la autoritățile fiscale de facturi, avize și borderouri, în care erau înscrise operațiuni comerciale care în realitate nu aveau loc. Prin acest fapt, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 2.200.000 de lei. Sumele rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor se ridică la aproape 4.800.000 de lei.
20 de mandate de aducere vor fi puse în executare, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri.
Perchezițiile sunt efectuate cu spijinul polițiștilor de ordine publică, investigații criminale și arme, explozivi și substanțe periculoase din I.J.P. Prahova, precum și al luptătorilor S.A.S.
La acțiuni participă și jandarmi din cadrul Grupării Mobile "Matei Basarab" Ploiești.
Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Sursa foto: ph-online.ro