Categorie: Actual

sky news traficantiReportajul prezentat la televiziunea britanică Sky News în care traficanți de arme din România ar fi fost filmați în timp ce își etalau marfa jurnaliștilor este o făcătură. Asta pretind autoritățile române, iar acest lucru reiese și din declarațiile celor care au jucat rolul de traficanți în acest reportaj difuzat.

Procurorii DIICOT au descins miercuri dimineață la locuințele celor ce apar în materialul difuzat de televiziunea Sky News și au efectuat percheziții. Cu toții sunt din județul Bistrița Năsăud. Unul dintre ei a recunoscut încă de marți seară.

Acesta a povestit anchetatorilor în detaliu cum s-au desfășurat lucrurile. Conform declarațiilor sale, românul, stabilit în Marea Britanie, ar fi fost contactat de jurnaliștii de la Sky News pentru a realiza un reportaj despre traficul de arme din România. Cei doi s-au cunoscut prin prisma faptului că și românul lucrează la o televiziune din Marea Britanie.

Românul a fost de acord și a cerut pentru prestația sa 1.000 de euro. Ulterior, acesta a contactat în România o rudă și i-a spus că trebuie să joce un rol într-un material filmat de Sky News, să pretindă că sunt traficanți de arme.

De altfel, românul a povestit polițiștilor din Bistrița că scenariul despre cum urma să se desfășoare reportajul a fost stabilit la Londra de către jurnaliștii Sky News. Jurnaliștii le-ar fi spus inclusiv ce să spună în fața camerei de luat vederi.

Procurorii care au verificat „investigația" spun că armele prezentate în film sunt arme de vânătoare și că toți cei care apar în video dețin permis de port armă. În urma perchezițiilor au fost găsite toate armele, iar acestea sunt deținute legal, susțin surse judiciare. A fost găsită inclusiv arma AKM 47, folosită în zonele montane de pădurari.

Cum au ajuns procurorii la ușa actorilor „traficanți"

După ce au aflat din presă că au de-a face cu un posibil trafic cu arme în România, procurorii DIICOT au început verificările. Lucrurile au decurs extrem de simplu.

Procurorii au luat urma jurnaliștilor britanici, care au aterizat la Târgu Mureș, de unde au închiriat o mașină pentru a merge la Bistrița. La hotelul în care au fost cazați apare pe camerele de luat vederi și românul tocmit la Londra, care s-a întâlnit cu jurnaliștii pentru a pune la punct ultimele detalii legate de cum vor decurge lucrurile.

Jurnalistul britanic susține că totul e real

Marți, înainte ca procurorii să ajungă la actorii ce au jucat în filmul cu traficanți de arme, jurnalistul Stuart Ramsay a declarat că totul a fost cât se poate de real, iar investigația sa a durat nouă luni.

„A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea. Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat", a explicat jurnalistul Sky News.

Stuart Ramsay a explicat și faptul că presupuşii traficanţi de arme n-au fost deranjaţi de camera de filmat: „În nicio clipă nu le-a păsat pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme".

Ambasadorul României în Marea Britanie: „O făcătură”

Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei clarifică aceste lucruri. Vom prelua această poziţie şi o vom transmite, pe de o parte presei britanice, pe de altă parte autorităţilor britanice", a declarat Dan Mihalache, ambasorul României în Marea Britanie.

Și procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu avea mari semne de întrebare legată de această „investigație" jurnalistică chiar înainte de a-i găsi pe actorii care au jucat în film. "Verificăm veridicitatea celor apărute în media. Sunt multe necunoscute, sunt multe nepotriviri. Pare puțin ciudat că traficanții de arme s-au lăsat fotografiați de jurnaliștii britanici și mai ales că lasă de înțeles că traficanții știu că sunt jurnaliști", a declarat Daniel Horodniceanu.

Jurnaliștii străini au mai multe precedente în România legat de așa-zise investigații care par scenarii bine puse la punct. La începutul anului 2008, jurnaliștii de la CNN au publicat un material în care arătau cât de ușor se găsește în Iași o prostituată minoră. În realitate, „minora" era o prostituată în vârstă de 25 de ani.

În urmă cu mai puțin de două luni, jurnaliștii de la The Times au realizat o investigație în care au încercat să arate că imigranții ilegali din Marea Britanie devin români după ce și-au procurat pașapoarte false din România. Autoritățile din România susțin că acele pașapoarte filmate de jurnaliști nu sunt românești, ci din Republica Moldova.

Sursa: euractiv.ro

Back To Top