Categorie: Actual

vamaVama de la Ploieştieste una dintre cele mai importante vămi din ţară, chiar dacă nu se află la graniţă. Importanţa biroului vamal din Prahova este dată de faptul că pe aici trec lunar cantităţi impresionante de petrol, în condiţiile în care în Prahova funcţionează trei rafinării. Asta nu i-a determinat însă pe guvernanţii de alaltăieri, de ieri sau de azi să ia măsuri pentru ca lucrurile în vamă să se deruleze aşa cum ar trebui.

Conform declaraţiilor fostei directoare a biroului vamal Ploieşti, Diana Severin, la vamă lucrează mai puţin de jumătate din câţi oameni ar trebui într-un astfel birou vamal. Mai puţin de jumătate din schema de personal care ar trebui ocupată la o astfel de vamă este efectiv ocupată. Diana Severin a afirmat astăzi că la vama Ploieşti lucrează aproximativ 40 de oameni, în condiţiile în care necesarul ar fi de o sută de angajaţi.

Şi asta nu e tot. Fosta directoare a vămii a povestit că în 2009, atunci când a preluat funcţia de conducere, echipajele mobile ale vămii opreau maşinile în trafic pentru control cu ajutorul unor rigle folosite de şcolari, înfăşurate în bandă adezivă reflectorizantă. Severin a catalogat această atitudine a şefilor din vămi faţă de lucrătorii vamali drept „sabotaj”.

Diana Severin a mai spus că în 2009, în doar şase luni, cât timp ea a fost director la vama din Prahova, în această vamă au avut loc 500 de controale, în condiţiile în care în tot anul 2008 în aceeaşi direcţie vamală s-au desfăşurat doar 70 de controale. În aceeaşi perioadă, la diversele instituţii ale statului au fost depuse 13 sesizări cu caracter penal, legate de ceea ce se petrece în vamă, în condiţiile în care cu un an înainte nimeni nu sesizase vreo ilegalitate în vama Ploieşti. Până acum, niciuna dintre instituţiile sesizate nu a anunţat public că ar fi finalizat vreo anchetă.

Back To Top