Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

sos_salvati_spitalulDecizia Guvernului de a transforma centrul de sănătate din oraşul Urlaţi în cămin de bătrâni, decizie îndelung contestată de către medici, pacienţi şi autorităţile locale a ajuns pe masa judecătorilor. Consiliul Local Urlaţi a anunţat că a depus la Curtea de Apel Ploieşti acţiunea prin care autorităţile locale se îndreaptă împotriva Guvernului. Concret, Consiliul Local Urlaţi solicită anularea Hotărârii de Guvern care prevede că centrul de sănătate din acest oraş nu mai poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale.

Acţiune în instanţă

Consiliul Local Urlaţi a dat în judecată Guvernul României, acţiunea fiind înregistrată la Curtea de Apel Ploieşti miercuri, 13 aprilie, cu numărul 5987. Prin această acţiune autorităţile locale cer anularea hotărârii de Guvern nr. 345 din 31 martie 2011, privind aprobarea pentru anul 2011 a Raportului comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 226 din data de 31 martie 2011, hotărâre conform căreia Centrul de Sănătate Urlaţi se numără printre acele unităţi sanitare care nu mai pot încheia contracte cu CAS.

În plus, prin această acţiune Consiliul Local Urlaţi solicită instanţei de judecată să dispună suspendarea H.G. nr. 345/31.03.2011, în întâmpinare arătându-se că acest act normativ este unul „unilateral” şi „de natură să creeze un dezechilibru între interesul general şi obligaţia protejării drepturilor fundamentale ale cetăţeanului”. Consiliul Local Urlaţi este prima autoritate locală din Prahova care apelează la instanţa de judecată în speranţa că astfel va salva spitalul desfiinţat. Consiliul Local Bălţeşti se pregăteşte să urmeze exemplul autorităţilor din Urlaţi.

Între timp, noi promisiuni

În ziua în care juristul Primăriei Urlaţi introducea acţiunea în instanţă împotriva Guvernului, primarul oraşului, Marian Machiţescu şi managerul centrului de sănătate Urlaţi, Ion Preda, mergeau la Bucureşti pentru a discuta încă o dată cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Cei doi au fost primiţi de secretarul de stat Anton Irimie, acelaşi oficial care în urmă cu mai bine de o lună a venit la Ploieştipentru a afla părerea autorităţilor locale despre desfiinţarea şi comasarea spitalelor şi acelaşi oficial care a promis că eventuala desfiinţare a spitalelor  a depinde exclusiv de decizia autorităţilor locale. Promisiune care, evident, a fost încălcată.

De data aceasta autorităţile de la Urlaţi au primit noi promisiuni. Spitalul nu va mai funcţiona la fel ca înainte. În schimb, reprezentanţii ministerului au promis linie de gardă, ambulatoriu cu nouă specialităţi medicale, spitalizare de zi pentru pacienţii care au nevoie de aşa ceva.

Bâlbâiala guvernului

Scandalul legat de comasarea unor spitale şi de reprofilarea altora în cămine de bătrâni a început în urmă cu trei luni, atunci când Ministerul Sănătăţii a publicat pe sit-ul său două liste, devenite, între timp, celebre: lista cu spitalele care urmează a fi comasate şi cea cu spitalele ce vor fi reprofilate în azil de bătrâni.

Iniţial, Ministerul a propus comasarea a şase spitale din judeţul Prahova şi transformarea în cămine pentru vârstnici a altor patru unităţi sanitare. Unităţile spitaliceşti propuse spre reprofilare erau: preventoriul TBC Poiana Ţapului, Centrul de Sănătate Urlaţi, Centrul de Sănătate Bălţeşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti.

Imediat după anunţul privind reprofilarea angajaţii spitalului din Floreşti au ieşit în stradă, protestând faţă de propunerea ministerului.

Ulterior, fără a da vreo explicaţie, ministerul nu a mai spus nimic în legătură cu subiectul privind comasarea spitalelor. Iar la începutul lunii martie Guvernul a emis o hotărâre prin care punea la punct un program naţional de dezvoltare a reţelei de cămine pentru vârstnici. În această hotărâre sunt trecute 67 de spitale, dintre care patru din judeţul Prahova, care urmează a fi transformate în cămine de bătrâni, cu finanţare de la Ministerul Muncii. Spitalele prahovene trecute pe această listă sunt: Preventoriul TBC Poiana Ţapului şi centrele de sănătate din Urlaţi, Bălţeşti şi Plopeni.

Listele scandalului

Apariţia pe această listă a spitalului din Plopeni a uimit pe toată lumea, în condiţiile în care, în primă fază, acest spital nu a fost propus nici pentru comasare, nici pentru reprofilare. Singurul consiliu local care a fost de acord cu reprofilarea spitalului a fost cel din Buşteni, care are în administrare preventoriul TBC. De altfel, clădirea în care funcţiona preventoriul TBC Poiana Ţapului este o ruină care la un cutremur puternic se va prăbuşi.

În rest, autorităţile locale din Urlaţi, Plopeni şi Bălţeşti au adoptat hotărâri ale consiliilor locale prin care aprobă menţinerea spitalelor ca unităţi cu personalitate juridică de sine stătătoare. Deciziile autorităţilor locale au fost însă ignorate de guvern. Au urmat proteste ale cadrelor medicale şi ale pacienţilor care au ieşit în stradă cerând păstrarea spitalelor. Şi protestele au fost ignorate.

Între timp, la Centrul de Sănătate din Plopeni s-a deschis o linie de gardă care funcţionează 24 de ore din 24. Şi, tot între timp, autorităţile de la Urlaţi primesc promisiuni, iar cele de la Bălţeşti se pregătesc şi ele să dea Guvernul în judecată. (Daciana Ilie)

Back To Top