Încă o prahoveancă ne reprezintă cu mândrie peste hotare. Alexandra Maria Stoica, elevă a Colegiului Național "Ion Luca Caragiale" din Ploiești, este unul dintre cei patru tineri români selectați pentru a fi ambasadori juniori ai țării noastre la Uniunea Europeană, în cadrul programului lansat de Ministerul Afacerilor Externe și UNICEF România.
Alexandra și-a depus candidatura la finalul anului trecut și a fost selectată, împreună cu alți trei colegi de-ai săi din țară, de un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Institutului European din România şi ai UNICEF. “Vocea noastră este creionul care desenează ziua de mâine”, a spus eleva din Ploiești despre misiunea pe care o îndeplinește în cadrul programului.
Cei patru "ambasadori juniori la Uniunea Europeană" sunt Alexandra Maria Stoica – Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, Ariana Ardelean – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Tudor-Alexandru Panait – Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, Rareş Voicu – Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila. Ei au fost desemnați în cadrul proiectului „Ambasador Junior la Uniunea Europeană” un demers în premieră la nivel UE, lansat de România în marja Preşedinţiei țării noastre la Consiliul Uniunii Europene. Proiectul s-a adresat copiilor și adolescenţilor cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, pasionaţi de drepturile copilului şi de promovarea unei Europe mai incluzive, de vorbitul în public şi de scris, cu foarte bune abilitaţi de comunicare în limba engleză sau franceză.
„Pe durata mandatului României la Președinția Consiliului UE va fi elaborată Declarația de la București, un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor și tinerilor din toate statele membre. Acesta va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european în problemele care îi vizează. Declarația va reflecta opiniile și părerile copiilor din România, dar și din Europa și va fi redactată cu sprijinul unei ample rețele de experți europeni în materie de drepturile copiilor”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, în cadrul conferinței de presă în care au fost prezentați, oficial, cei patru ambasadori juniori ai României.
Documentul va fi realizat în urma unui proces complex de consultare a copiilor din întreaga Europă, sub coordonarea Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF și de către alți parteneri din România și din Uniunea Europeană.
Procesul include mai multe consultări formale și informale ale copiilor și o întâlnire la nivel de experți europeni, care a fost deja organizată la Bruxelles în data de 26 februarie 2019, un proces care culminează cu evenimentul oficial planificat în cadrul Președinției rotative, pe 6 și 7 mai la București, Conferința despre Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE, un Summit al Copiilor, la finalul căreia copiii vor prezenta “Declarația copiilor de la București”.
“Unul din cinci cetățeni ai Uniunii Europene este copil, este deci firesc și necesar ca dezbaterile referitoare la viitorul Europei să îi implice pe copii și pe adolescenți. Ideile lor pot și trebuie să contribuie la crearea viitoarelor politici și programe europene care să le asigure accesul egal la educație, sănătate, integrarea pe piața forței de muncă și o implicare activă în deciziile care le influențează viața. Participarea copiilor este un drept definit în Convenţia cu privire la drepturile copilului, care aniversează anul acesta 30 de ani de la adoptare,” a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, cu prilejul conferinței de presă.
Foto: UNICEF România