Categorie: Actual

Canicula afectează în continuare mare parte din ţară, iar meteorologii anunţă că marţi temperaturile vor ajunge aproape de 37 de grade Celsius, în timp ce ziua de miercuri va aduce în continuare disconfort termic în sudul, estul și centrul teritoriului. Urmează, totuşi, până joi dimineaţă cel puţin, o perioadă de instabilitate atmosferică, vijelii şi căderi de grindină.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi două avertizări. Rămâne în continuare valabil un cod galben, care afectează cea mai mare parte a ţării. Sunt scutite de probleme doar zonele montane înalte şi zona de litoral. În rest, temperaturile maxime vor fi între 34 şi 37 de grade Celsius, indicele temperatură-umezeală va fi în continuare peste pragul critic de 80 de unităţi, iar noaptea de marţi spre miercuri va fi din nou una călduroasă. "Canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice. Local, în noaptea de marți spre miercuri (13/14 august), temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade", a fost primul mesaj trimis de ANM.

De miercuri, în schimb, vremea se strică. ANM a emis o avertizare meteo, valabilă de miercuri dimineaţă până vineri dimineaţă, anunţând instabilitate atmosferică şi cantități de apă însemnate. "Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40...50 l/mp. Pe parcursul zilei de miercuri (14 august), disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului", au mai avertizat meteorologii.

Back To Top